Er du vild med at overnatte udendørs, så anskaf dig en teltovn og kan du lide at grille i haven, er det en grill. Men med en raketovn kan du faktisk dække begge behov med én enhed! Det er en allrounder, der både kan lave mad, bage, grille og give varme.
Med denne raketovn fra Petromax får du en robust L-formet raketovn, der er brugervenlig og oplagt til madlavning samt tilføre varme. Petromax raketovn har økonomisk forbrænding, vejer små 6,5 kg, har en højde på 33 cm og er fremstillet i rustfri stål, støbejern og træ. Raketovnen fra Petromax har god lufttilførsel.
En raketovn er robust, lille, handy og kan forsynes med ethvert brændstof. Samtidig producerer denne ovn næsten ingen røg og producerer samtidig ingen flyvende gnister. Grundet sit design fungerer den som en skorsten, hvilket resulterer i høj ydeevne.
Der er en passende raketovn til ethvert behov. I denne bedst i test af raketovne præsenterer vi de mest populære modeller på markedet. I vores guide viser vi også, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en raketovn.
Størrelse: Nogle mærker producerer små komfurer, der også kan anvendes til trekking- og vandreture. Mellemstore modeller er derimod perfekte til campingture, mens de største er ideelle til brug i haven eller på terrassen.
Vægt: Afhængig af størrelsen kan en raketovn veje mellem to og ni kilo.
Anvendelse: Raketovne kan i stor grad anvendes til madlavning, f.eks. bagning, grillning, dampning, men også til at opvarme.
Form: Normalt er en raketovn rund, men der findes også modeller, som er udformede i firkantede størrelser eller som et komfur.
Brændstof: En raketovn kan fyres op med ethvert brændstof: kul, træ, piller, papir, olie, gas samt andre muligheder.
Transport: Hvis din raketovn ikke er foldbar, laver producenterne ofte en bæretaske, som du kan transportere den i.
Materiale: Raketovnens “krop” er lavet af rustfrit stål, mens pladsen til madlavning er fremstillet i støbejern.
Herunder finder du en række købskriterier, du kan læne dig opad, når du skal finde din egen favorit:
En raketovn kendes ikke som et multitalent, der kan mange ting uden grund. Det skyldes nemlig, at raketovne kan bruges til meget forskelligt:
Mange ser raketovne som et alternativ til camping- og teltovnen. Raketovnen kan drives med opsamlet brænde, piller, kul, aviser og tørre kogler. Derfor virker den også, når der mangler brænde af høj kvalitet. Udover decideret madlavning kan en raketovn også anvendes til at opvarme teltet.
Der findes små modeller, du kan folde sammen og tage med på din vandretur. Takket være den lave vægt og små dimensioner, genererer de dig ikke, og kan sagtens passe ind i din vandrerygsæk eller backpacker rygsæk.
På grund af at en raketovn næsten ikke udvikler røg og samtidig er der ikke frygt for gnister, hvorfor den kan anvendes i haven som erstatning for en kulgrill. Benytter du dig af det rigtige køkkengrej, kan du grille og endda bage med ovnen.
Godt at vide: Selvom ovnen næsten ikke udvikler røg, bør raketovnen dog ikke anvendes indendørs som kogepunkt. Skal du anvende raketovnen indendørs, bør der være udluftning.
En raketovn er alsidig og kan bruges i mange sammenhænge:
For at kunne drage fordel af alle disse funktioner inkluderer mange producenter det passende tilbehør. Derfor findes der raketovne med bålplade.
En raketovn genererer meget høj varme, som stiger takket være dens design. For at skabe denne varme er raketovnen lavet af rustfrit stål, som er varmebestandigt. Kun støttefladen til bålgryder og pander er lavet af støbejern.
Typisk er raketovne runde, men der findes også L-formen, som i bund og grund minder om et buet skorstensrør.
En tredje variant er firkantede modeller, hvis vægge kan skilles fra hinanden. Dette skaber en meget lille pakkestørrelse og derfor den perfekte ovn til vandreturen.
For at dække alle krav produceres raketovne i flere størrelser:
9 x 13 centimeter
10 × 18 centimeter
9 × 15 centimeter
18 × 29 centimeter
30 × 12 centimeter
29 × 32 centimeter
Men der findes selvfølgelig også raketovne i andre størrelser, som ikke er listet ovenover. Diameter på runde varianter er ofte mellem 25 og 40 centimeter. Disse raketovnsdimensioner opstår, hvis en fod eller grillplade, der måtte være til stede, ikke er blevet aktiveret.
Nogle gange har en raketovn også en udfoldelig grydelap, der tager ekstra plads.
Godt tip: Små raketovne egner sig bedst til en eller to personer, men de er lette og derfor også klar til brug på vandreture.
Vægten varierer ligesom dimensionerne. Derfor er der enheder, der vejer to, tre, fire eller 10 kilo og derover.
Typisk anvendes der støbejernsgryde, også kendt som dutch ovens, til raketovne. Alternativt kan du også anvende gryder af rustfrit stål.
Bruger du en pande til din raketovn, skal den være lavet i støbejern.
Raketovn tager gladeligt imod alle træsorter og giver høj ydeevne. Træet skal dog være tyndt og tørt, hvorfor mange bruger piller.
En raketovn er forholdsvis enkel at bruge. Til denne type af brændeovn er småt brænde fundet i naturen tilstrækkeligt.
Designet skaber meget høje temperaturer, der hurtigt er tilgængelig til madlavning og opvarmning. Takket være den dobbeltvæggede konstruktion og designet, skabes der en skorstenseffekt, der øger ovnens effektivitet.
Du finder et stort udvalg af raketovne, både på tilbud og ej, hos specialbutikker inden for friluftsudstyr, outdoor udstyr og generelt dette segment. Du finder samtidig også raketovne online på diverse webshops, som også tilbyder friluftsudstyr, telte og ovne dertil.
Raketovne fås fra omkring 1.000 kr. Der findes også dyrere udgaver, som ofte også kommer med ekstra tilbehør i form af f.eks. Bæretaske.
Alle raketovne er udviklet, designet og skabt med samme formål, hvorfor forskellene er meget små. Følger du vores anbefalinger, når du skal købe raketovn, finder du hurtigt din personlige favorit.
Raketovne er meget alsidige og kan ikke kun bruges til madlavning, stegning, grillning, dampning, men faktisk også bagning. Takket være dens design er varmen inde i ovnen jævnt fordelt, hvilket gør det muligt at bage alt fra brød, kager og andre lækre sager.
Det er muligt selv at bygge en raketovn og der findes på internettet op til flere guides til, hvordan du gør det.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!