Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Raketovn

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Er du vild med at overnatte udendørs, så anskaf dig en teltovn og kan du lide at grille i haven, er det en grill. Men med en raketovn kan du faktisk dække begge behov med én enhed! Det er en allrounder, der både kan lave mad, bage, grille og give varme.

Raketovn Test: Top 1 Bedste Raketovne

petromax-raketoven
Annonce

1. Petromax Raketovn

Bedste raketovn
Pris: 1.299 DKK

Med denne raketovn fra Petromax får du en robust L-formet raketovn, der er brugervenlig og oplagt til madlavning samt tilføre varme. Petromax raketovn har økonomisk forbrænding, vejer små 6,5 kg, har en højde på 33 cm og er fremstillet i rustfri stål, støbejern og træ. Raketovnen fra Petromax har god lufttilførsel.

Robust & let anvendelig
Økonomisk forbrænding
Lav vægt på 6,5 kg
Kommer ikke inkl. taske

Indholdsfortegnelse

En raketovn er robust, lille, handy og kan forsynes med ethvert brændstof. Samtidig producerer denne ovn næsten ingen røg og producerer samtidig ingen flyvende gnister. Grundet sit design fungerer den som en skorsten, hvilket resulterer i høj ydeevne.

Der er en passende raketovn til ethvert behov. I denne bedst i test af raketovne præsenterer vi de mest populære modeller på markedet. I vores guide viser vi også, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en raketovn.

Tjekliste til køb af raketovn

Størrelse: Nogle mærker producerer små komfurer, der også kan anvendes til trekking- og vandreture. Mellemstore modeller er derimod perfekte til campingture, mens de største er ideelle til brug i haven eller på terrassen.

Vægt: Afhængig af størrelsen kan en raketovn veje mellem to og ni kilo.

Anvendelse: Raketovne kan i stor grad anvendes til madlavning, f.eks. bagning, grillning, dampning, men også til at opvarme.

Form: Normalt er en raketovn rund, men der findes også modeller, som er udformede i firkantede størrelser eller som et komfur.

Brændstof: En raketovn kan fyres op med ethvert brændstof: kul, træ, piller, papir, olie, gas samt andre muligheder.

Transport: Hvis din raketovn ikke er foldbar, laver producenterne ofte en bæretaske, som du kan transportere den i.
Materiale: Raketovnens “krop” er lavet af rustfrit stål, mens pladsen til madlavning er fremstillet i støbejern.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af raketovn

Herunder finder du en række købskriterier, du kan læne dig opad, når du skal finde din egen favorit:

  • Anvendelse
  • Funktioner
  • Materiale
  • Form
  • Størrelse
  • Vægt

Anvendelse: Hvornår giver det mening at bruge en raketovn?

En raketovn kendes ikke som et multitalent, der kan mange ting uden grund. Det skyldes nemlig, at raketovne kan bruges til meget forskelligt:

Camping

Mange ser raketovne som et alternativ til camping- og teltovnen. Raketovnen kan drives med opsamlet brænde, piller, kul, aviser og tørre kogler. Derfor virker den også, når der mangler brænde af høj kvalitet. Udover decideret madlavning kan en raketovn også anvendes til at opvarme teltet.

Trekking- og vandreture

Der findes små modeller, du kan folde sammen og tage med på din vandretur. Takket være den lave vægt og små dimensioner, genererer de dig ikke, og kan sagtens passe ind i din vandrerygsæk eller backpacker rygsæk.

Have

På grund af at en raketovn næsten ikke udvikler røg og samtidig er der ikke frygt for gnister, hvorfor den kan anvendes i haven som erstatning for en kulgrill. Benytter du dig af det rigtige køkkengrej, kan du grille og endda bage med ovnen.

Godt at vide: Selvom ovnen næsten ikke udvikler røg, bør raketovnen dog ikke anvendes indendørs som kogepunkt. Skal du anvende raketovnen indendørs, bør der være udluftning.

raketovn-bedst-i-test

Funktioner: Hvad imponerer en raketovn med?

En raketovn er alsidig og kan bruges i mange sammenhænge:

  • Lave mad
  • Bage
  • Friturestegning
  • Grillning
  • Dampning
  • Varme

For at kunne drage fordel af alle disse funktioner inkluderer mange producenter det passende tilbehør. Derfor findes der raketovne med bålplade.

Materiale: Hvilket materiale vælger producenterne?

En raketovn genererer meget høj varme, som stiger takket være dens design. For at skabe denne varme er raketovnen lavet af rustfrit stål, som er varmebestandigt. Kun støttefladen til bålgryder og pander er lavet af støbejern.

Form: Hvordan ser raketovne ud?

Typisk er raketovne runde, men der findes også L-formen, som i bund og grund minder om et buet skorstensrør.

En tredje variant er firkantede modeller, hvis vægge kan skilles fra hinanden. Dette skaber en meget lille pakkestørrelse og derfor den perfekte ovn til vandreturen.

Størrelse: Hvilke mål passer til mig?

For at dække alle krav produceres raketovne i flere størrelser:

9 x 13 centimeter

10 × 18 centimeter

9 × 15 centimeter

18 × 29 centimeter

30 × 12 centimeter

29 × 32 centimeter

Men der findes selvfølgelig også raketovne i andre størrelser, som ikke er listet ovenover. Diameter på runde varianter er ofte mellem 25 og 40 centimeter. Disse raketovnsdimensioner opstår, hvis en fod eller grillplade, der måtte være til stede, ikke er blevet aktiveret.

Nogle gange har en raketovn også en udfoldelig grydelap, der tager ekstra plads.

Godt tip: Små raketovne egner sig bedst til en eller to personer, men de er lette og derfor også klar til brug på vandreture.

Vægt: Hvor tung er en raketovn?

Vægten varierer ligesom dimensionerne. Derfor er der enheder, der vejer to, tre, fire eller 10 kilo og derover.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om raketovne

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!