Med en bålgryde er der intet, der står i vejen for den næste grillsæson, havefest eller campingtur. Med det rette udstyr til udendørs madlavning kan du prøve utallige nye opskrifter og madlavningsmetoder. En bålgryde kan give dig og din familie endnu mere glæde med madlavning over bål.
God og praktisk bålgryde med mange detaljer og funktioner fra det svenske mærke, Primus. Gryden af rustfri stål har en kapacitet på 3L, designet med metallåg og kommer med en fin bærehank. Primus Campfire Pot Stainless kommer med en opbevaringspose og vejer 610 gram.
Her får du en robust bålgryde fra Trangia, som er kendt for deres gode kvalitet. Gryden er letvægtig og et oplagt valg, hvis du leder efter en billig bålgryde. Dimensioner: Ø170x75mm. Trangia UL kasserollen i aluminium har en størrelse på 1,5L og vejer 112 gram.
Her får du en kvalitetsbevidst bålgryde med låg i titanium fra Toaks. Gryden har en lav vægt, men har stadig en rummelig kapacitet på 2L. Tonks Titanium bålgryden har en højde på 9,5 cm, diameter på 17 cm og en lav vægt på 258 gram.
Bålgryden fra Petromax har grundet støbejern masser af gode egenskaber, og er et godt valg til madlavning over bål. Gryden vejer 8 kg, og har en volumen på 3,5L. Petromax Dutch Oven FT4.5 har en højde på 9,1 cm, diameter på 27 cm og vejer 8000 gram.
Den helt klassiske, Billy bålgryde fra Trangia er på 2.5L, men findes også i andre størrelser. Den kan bruges henover bålet, eller når der skal laves mad til flere mennesker. Trangia Billy 2.5L er lavet i let, stærkt aluminium og kommer med låg, hank til ophængning og en lav vægt på 320 gram.
Hos Friluftsfreak har vi udarbejdet en bedst i test af bålgryder, og forhåbentlig kan vi gøre dig meget klogere på emnet, inden du skal købe en god gryde til bål. Læs med herunder, og bliv meget klogere på købet af den bedste bålgryde.
Bålgryder og dutch ovens er blevet en grilltrend.
Disse gryder kan både bruges som erstatning til grillen, men også som tilbehør til dit normale “grill setup”.
Den er kendetegnet ved sin mangfoldighed, og er særdeles velegnet til campister.
Du kan anvende en lang række af de forskellige madlavningsmetoder, f.eks. stege, stuvning, gryderetter, bage og mere til.
Forskellige modeller af bålgryder giver dig mulighed for at bruge den i haven, på campingpladsen og i huset.
En bålgryde er en gryde af støbejern. Disse gryder har været brugt siden 1700-tallet, og er også kendt som den hollandske ovn eller dutch oven. Sådan en bålgryde er designet til udendørs brug, og er derfor perfekt til dig, som elsker naturen.
Afhængig af hvilken bålgryde du vælger, kommer de med fødder, som de kan stå på og et håndtag, så du kan hænge den op over bålet. Strukturen og designet gør, at du kan placere den på varme gløder eller et flammende ildsted.
Bålgryder har ofte et låg, der bølger indad, hvorfor du med fordel også kan lægge kul på låget for ekstra varme. Du kan dermed selv justere over- og undervarme, som havde du gang i ovnen derhjemme. Dette er især fordelagtigt, når du tilbereder dine retter og kan nemt optimere tilberedningsprocessen.
Låget lukker forsigtigt bålgryden i og sikrer, at varmen ikke slipper ud. Samtidig beskytter den maden mod gløder og aske.
Tilbyder en skånsom tilberedning af maden
Varmen opbevares i gryden i lang tid, selv efter bålet er slukket
Alsidig og kan bruges til mange forskellige anvendelsesmuligheder
Madlavning i det fri og i naturen muligt, ofte let at transportere
Tilbyder en særlig atmosfære til udendørs festligheder
Der kræves normalt kun vand og olie til vedligeholdelse
Tilberedning af mad i bålgryde kan kræve meget tid
Bålgryder i støbejern kan have en lang opvarmningsfase
Skal passes godt på og behandles med omhu
Kan være relativt tunge grundet støbejern
Før du beslutter dig for en bålgryde, bør du være opmærksom på et par købskriterier. Herunder har vi listet de vigtigste aspekter af bålgryder:
Konstruktion
Materiale
Dimensioner
Kapacitet og vægt
Bålgryder tilbydes oftest med eller uden fødder. Begge modeller har fordele og ulemper:
En bålgryde med fødder er særdeles velegnet til haven eller udendørs brug. Fødderne giver en høj grad af stabilitet og sikrer, at gryden ikke let vælter.
En bålgryde uden fødder er bedre egnet til indendørs brug. Du kan bruge den i eget køkken og sætte den på komfuret eller i ovnen. Bålgryden uden fødder er også ideel til havegrillen.
Du kan desuden trygt hænge din bålgryde over åben ild ved hjælp af et bålstativ. Dette giver dig og din familie en endnu stærkere følelse af den traditionelle måde at lave mad på.
En anden vigtig faktor er materialet. De meget stabile og holdbare bålgryder er for det meste lavet af støbejern, som er ret robust og derfor perfekt til brug på en bålplads. Denne egenskab gør den normalt meget holdbar. Derudover kan den med godt håndværk også tåle almindelig brug eller fald.
Støbejern er også særligt termisk ledende og har et relativt lavt smeltepunkt, hvorfor enheder lavet af dette materiale kan bruges ved høje temperaturer i lang tid. Dette gør dem perfekte til madlavning. Det sikrer også, at varmen bliver lagret, fordelt jævnt og kommer den indeholdende mad til gode.
Det er værd at vælge en variant af høj kvalitet, når du køber en bålgryde. Bålgryder i støbejern skal være vellavede og have tykke vægge. Smagen og holdbarheden af din gryde vil ikke få dig til at fortryde, at du lægger lidt flere penge fra starten, og køber en god bålgryde, som kan holde i mange år.
Brugen af en bålgryde passer stort set til alle, men du bør undersøge og tænke over, hvilken størrelse gryde, der passer bedst til dig. Hvis det er første gang, at du skal lave mad i en bålgryde, anbefales det, at du starter ud med en mindre størrelse.
Er du mere avanceret inden for madlavning og har lavet mad over bål mange gange, kan du vove dig ud i en større gryde og lave mad til et større antal gæster.
Hvis du allerede er sikker på, at du vil have en gryde til bål, bør du vælge en model, der passer til dine behov. Tænk over, om du bare vil lave mad til dig og din familie, eller om du vil servere mad til et større antal gæster.
Vælg også vægten efter dine individuelle behov. Vil du udelukkende have bålgryden til at stå i haven eller vil du bruge den til madlavning på ture? Disse aspekter bør du tage med, når du skal købe en bålgryde.
Enhver, der køber en gryde til bål, får også brug for noget ekstra tilbehør. Dette omfatter grydelapper eller -handsker, et termometer og et bålstativ. I sidste ende vil grillredskaber også være til stor hjælp for dig. Dette essentielle tilbehør er designet til at hjælpe med at gøre din bålgryde nem at bruge, og samtidig har du styr på sikkerheden.
Grydelapper eller -handsker er for din sikkerhed, og skal forhindre dig i at brænde dig på den ekstremt varme gryde.
Med et termometer kan du måle temperaturen inde i gryden og dermed holde øje med tilberedningen af dine retter. Der er klassiske, analoge termometre og moderne, digitale produkter. Især digitale enheder har en række nye funktioner, og giver dig mulighed for at indstille en timer.
I sidste ende skal rammen til ophæng også være en del af dit tilbehør. Fordelen her er, at du kan hænge gryden over åben ild. Dette er ofte mere sikkert end blot at sætte bålgryden på ild.
Du kan købe bålgryder i fysiske butikker og online.
Fysiske butikker vil ofte være byggemarkeder eller friluftsbutikker, hvor de også har en lang række udstyr inden for madlavning over bål. Fordelen her er, at du kan se varerne, inden du køber dem. Du har også mulighed for at få rådgivning. Du vil kunne finde bålgryder hos butikker som Harald Nyborg, Jem og Fix, Bauhaus og flere til.
Til gengæld er der et meget større udvalg af bålgryder på online webshops. Derudover er købet som regel mindre kompliceret og ofte billigere end i detailhandlen. Der er dog ikke god mulighed for rådgivning. Der skal også tages højde for leveringsomkostninger og tid.
Prisen på en gryde til bål afhænger både af dens størrelse, materiale, konstruktion og selve producenten. Generelt bør du vælge en gryde af høj kvalitet.
Alt efter hvilket mærke du vælger, vil prisen på en bålgryde være mellem 75 kr. Og 1.500 kr. Priserne vil naturligvis stige, når det kommer til større gryder af bedre kvalitet, men samtidig har det givende mærke også noget at skulle have sagt.
Du kan stort set lave al slags mad med en bålgryde. Gryden kan bruges på mange måder, hvorfor der ikke er grænser for din kreativitet. Fra at grille pølser til at lave gullasch, men også bage brød. Der er mange muligheder, og du bestemmer helt selv hvilken type mad, du vil lave.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!