Der er mange fordele at hente, når du investerer i et par lette vandresko eller gode vandrestøvler til vandreture. Mange mennesker glemmer dog, at et par vandresokker kan gøre endnu større underværker. Læs med her, og bliv meget klogere på de bedste vandresokker.
Ulvang Spesial er et par populære vandresokker i merino uld til helårsbrug. De er OEKO-TEX® og Woolmark certificeret. Vandresokkerne er desuden også fugtafledende og temperaturregulerende. Ulvang Spesial vandresokker er lavet i en blanding af 60% merinould, 38% nylon og 2% elastan og fås i sort.
Her får du en helårs sok til vandring, outdoor brug, men også hverdag. Vandrestrømperne har god komfort, giver varme til fødderne og har et højt indhold af merinould på 78%. Treklife vandresokkerne kommer i farven grå, og sikrer dig god beskyttelse til fødderne i al slags terræn.
SmartWool Performance Hike Full Crew er et par vandresokker, der både kommer til dame og herre. Den er oplagt til vandring og trekking med tung oppakning. SmartWool Performance hike Full Crew vandresokkerne har en vægt på 88 gram og er lavet i en kombination af merinould, genanvendt nylon, nylon og elastan.
Læs vores test af SmartWool vandresokker.
SmartWool Classic Hike Full Crew kan anvendes året rundt, har en høj slidstyrke og giver komfort til fødderne. Vandresokken er udviklet med SmartWools WOW Technology™, der giver ekstra forstærkning. SmartWool Classic hike Full Crew vejer 85 gram og særligt anbefalet til vandring.
Med et par SealSkinz Cold Weather Mid har du de perfekte vandresokker til vinter. De er godt polstret ved udsatte område, tilfører varme og er 100% vandtætte. SealSkinz Starston WP Cold Weather Mid Length vandresokkerne vejer 155 gram og er designet med Aquasealz® membran.
Har du prøvet at kæmpe med svedige fødder eller vabler på en vandretur, ved du, hvor vigtige gode vandrestrømper kan være.
Friluftsfreak har lavet en bedst i test af vandresokker, hvor vi kommer med vores bud på de bedste modeller. I købsguiden kommer vi også ind på alle de vigtige kriterier, du skal overveje, når du leder efter de bedste vandresokker.
Funktion: Vandresokker støtter fødderne under længere tids stress på vandreture, og holder dem samtidig varme og tørre.
Sundhed: De forebygger trykpunkter og vabler på fødderne.
Karakteristika: Vandrestrømper skal være behagelige, slidstærke og lugtbestandige, men samtidig også polstrede de rigtige steder. Gode vandrestrømper er åndbare, og er med til at regulere fodklimaet.
Hvis der danner sig vabler eller dine fødder gør ondt under en vandretur, giver de fleste skoene skylden. Men selv de bedste vandresandaler, -sko eller -støvler kan ikke gøre noget, hvis underlaget ikke passer, men det kan et par gode vandrestrømper derimod!
I vores købsguide til vandresokker fortæller vi dig, hvorfor vandresokker er de bedste til vandring og hvilke kriterier, du skal være opmærksom på for at give dine fødder den bedst mulige støtte.
Fordele ved vandresokker:
Mere og bedre gåkomfort
Polstring af fødderne de rigtige steder
Absorbere fugt
Regulerer fodklimaet
Lugtbestandig
Er du vild med vandreture i Danmark og udland, kan du ikke undvære et par gode vandrestrømper. De bidrager til komfort, når du går, og føles fantastisk for fødderne.
Hvis pasformen er god og sokkerne er behagelige, kan du med et par gode sokker modvirke og forebygge vabler, som er på vej. Derudover absorberer de bedste vandresokker sved og regulerer fodklimaet. Derudover har mange vandrestrømper også en antibakteriel og lugtafvisende effekt.
Når du leder efter de bedste vandresokker til dit næste udendørseventyr, bør du være opmærksom på en række kriterier, som kan være altafgørende for, at du får de rette strømper med hjem.
Materiale
Komfort og pasform
Tykkelse
Polstring
Når du kigger efter materialet i vandresokken, kan det hjælpe dig til at få, hvilke egenskaber den har og om den opfylder dine behov.
Størstedelen af vandrestrømper er fremstillet i uld, polyester, elastan, nylon eller polypropylen. For at få det optimale ud af sokkerne, anvendes der ofte blandinger af stoffer. Herunder kan du læse, hvad der karakteriserer de forskellige stoffer, samt fordele og ulemper ved materialerne.
Uld
Der findes forskelligt slags uld, men forløberen er uden tvivl merinould. Det er et fugttransporterende materiale, der bruges i flere af “high-end” produkterne.
Absorberer op til 30% fugt
Mindsker dannelse af lugt
Har en antibakteriel og svampedræbende virkning
Mindre modstandsdygtigt
Dyrt
Polyester
Det syntetiske materiale er grundet sin natur både formstabilt samt vand- og smudsafvisende. Alle disse egenskaber gør polyester til et populært materiale til fremstilling af outdoor tøj.
Hurtigttørrende
Holdbar
Billig
Ingen anti-lugt egenskaber
Nylon, elastan og polypropylen
Mangler du et par slidstærke og robuste vandrestrømper, bør du sikre dig, at sokkerne indeholder nylon. Vandresokker er sjældent kun lavet af nylon, for ligesom med elastan og polypropylen, blandes det normalt med andre materialer.
Det siger naturligvis sig selv, at vandrestrømper skal sidde godt og være behagelige for at give optimal effekt og beskyttelse. Ubehagelige sokker, der ikke passer til foden, kan fremskynde processen af vabler eller kommende trykpunkter.
Det er derfor vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse vandresok ved køb og sikre, at sokkerne sidder godt inde under vandreskoen eller -støvlerne, når du har dem på.
Forår, sommer og efterår er lette vandresokker et godt valg, fordi den konstante bevægelse ikke gør dig kold. Tykke vintersokker er derimod nødvendig for dig, der kan lide at være ude i de koldere måneder.
Jo koldere det er udenfor, jo tykkere skal strømpen være. Jo højere udetemperatur, desto tyndere bør materialet være.
Uanset hvilke vandrestrømper du vælger, er det vigtigt, at de har tilstrækkeligt med polstring på hælen for at give foden den bedst mulige støtte.
Hvis du har et på vandrestøvler med højt skaft, er de som regel allerede godt polstrede og kræver derfor strømper med mindre polstring. Vandresko i letvægtsdesign har derimod tyndere polstring. Her kan du med fordel bruge forstærkede sokker med god polstring.
Mange producenter og mærker af vandrestrømper er opmærksomme på en fleksibel og tilpasningsdygtig form, der både passer til kvinder og mænds fødder. Derfor vil du også opleve, at der er et stort udvalg af unisex modeller på markedet.
Dog ligner den kvindelige og mandlige fod ikke altid hinanden. Formen på kvinders fødder har ofte en tendens til at være smallere, hvorfor der også findes vandrestrømper specifikt til damer og herre. Kvinder med bredere fødder kan også føle sig godt tilpas i en model til herre og omvendt.
SmartWool
Ulvang
Danish Endurance
Meindl
Jack Wolfskin
Quechua
SealSkinz
Vores erfaring fortæller os, at mærket af vandresokker generelt er af sekundær betydning. Følger du vores kriterier i købsguiden og er opmærksom på materialesammensætningen, godt håndværk og høj bærekomfort, finder du gode produkter fra de forskellige producenter og mærker.
Vandrestrømper og trekking sokker minder meget om hinanden på struktur, og derfor bruges de to produkter også ofte synonymt.
Forskellen er, at en trekkingtur ofte er længere end en vandretur og kan strække sig over flere dage eller endda uger. Derfor er bagagen til trekkingture også væsentligt tungere. For trekking sokker betyder det, at de har brug for at være tykkere i polstringen, men også mere robuste og holdbare end vandrestrømper. Trekking sokker passer rigtig godt både i trekking sandaler, men også vandresko og -støvler.
Selv de kortere vandreturer belaster dine fødder meget. Med et par gode vandresokker kan du få tilstrækkeligt med støtte, som dine fødder vil takke dig for.
Hvis de sidder godt og behageligt, forhindrer de vabler og beskytter fødderne i de områder, der er særligt belastede. Derudover er de fleste modeller åndbare, hvilket sikrer et behageligt fodklima og mindsker dannelse af lugt.
I forhold til nye vandresko eller -støvler, skal vandrestrømper ikke gås super meget til. Men materialets fibre er ofte ret stive i helt nye strømper, der ikke er brugte, hvorfor det er godt at gå dem lidt til, inden du skal ud på en længere vandretur.
Det vigtigste er, at sokkerne er behagelige og ikke klemmer nogen steder. Ellers bør du være opmærksom på en fornuftig sammensætning af de forskellige materialer i strømpen.
Om sommeren er det fornuftigt at bruge vandrestrømper, der er lavet af syntetiske fibre som polyester eller elastan. Disse sidder perfekt mod foden, og sikrer samtidig optimal fugtregulering. Derudover giver de også væsentlig mindre varme end naturlige fibre, er hurtigtørrende og derfor oplagte til brug om sommeren.
Ved lavere temperaturer og koldere måneder er tykke og varmende sokker guld værd. Det kan her anbefales, at du kigger mod termostrømper, f.eks. Af merinould frem for syntetiske materialer. Merinould holder ikke kun fødderne varme, men er også med til at regulere fugten i skoen eller støvlen.
Vandrestrømper kan købes i butikker, der sælger frilufts- eller sportsudstyr. Der er et stort udvalg af friluftsbutikker i Danmark, som både har fysiske butikker, men også online. Her finder du et stort udvalg af både dyre og billige vandresokker.
Du kan selvfølgelig også selv strikke vandresokker. Anvender du gode materialer af høj kvalitet, hæver kvaliteten af sokkerne. Det er dog svært at finde deciderede materialeblandinger, der egner sig til brug som vandrestrømper.
Derudover kan det også være svært med polstring de rigtige steder. Det er derfor ikke det mest oplagte at bruge sokker, du selv har strikket til vandreture.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!