Tager du et par gode vandrebukser på, får du oftest en bedre oplevelse i forhold til komfort, end hvis du bar et par jeans. Er du til friluftsliv, vandreture eller bare generelt at være udenfor, bør vandrebukser absolut være en del af udstyret.
Med et par Harzen vandrebukser fra danske Arctic Outdoor er du sikret kompetente materialer og forstærket materiale på udsatte områder samt åndbar- og strækbarhed. De kommer med fire lommer, er behandlet med PFC-fri vandafvisende BIONIC-finish ECO og kan klare det hele! Derudover er de også udviklet med Recco® søgningsteknologi, der sætter prikken over i'et.
Læs her vores test af Arctic Outdoor Harzen vandrebukser.
Nordwand bukserne har strækpaneler for god fleksibilitet og komfort. Desuden også forstærket på lår og underben, samt justerbar velcrolukning ved buksebenene. Vi har testet RevolutionRace Nordwand som er ekstremt gode til prisen. Derudover kommer de i mange farver til både mænd og kvinder.
Læs vores test af RevolutionRace Nordwand vandrebukser.
Karl/Karla fra Fjällraven er fremstillet med det myggetætte og slidstærke G-1000®, som både er vind- og vandafvisende. Vandrebukserne har desuden også ventilationsåbninger. Fjällräven Karl og Karla Pro er en all-time bestseller hos svenske Fjällräven!
Makke vandrebukserne fra Lundhags er det optimale valg til vinteren, da de er udviklet med LPC® (Lundhags PolyCotton), som sikrer varmeregulering og god ventilation i buksen. Lundhags Makke er fremstillet i en kombination af 65% genanvendt polyester og 35% økologisk bomuld.
GP Pro zip-off vandrebukserne fra RR er slidstærke og kan bruges hele året rundt. De er forstærket på underben, lår og bagen, samt DWR behandlet for at være vandafvisende. RevolutionRace GP Pro Zip-off er de perfekte vandrebukser til varmere himmelstrøg og solskin!
Der findes et hav af forskellige vandrebukser, som hver har deres fordel og funktioner, uanset om det er lette bukser til varme dage eller slidstærke og robuste modeller til hårdere terræn på lange vandreruter eller brug i bjergene.
I vores test af de bedste vandrebukser giver vi informationer om de vigtigste kriterier, du skal kende til, før du køber bukserne. Dette sparer dig ikke kun penge, men også tid, når du leder efter de bedste vandrebukser på markedet.
Modeller: Vandrebukser er ofte opdelt i forskellige modeller, heraf typer som egner til hhv. sommer og vinter.
Funktioner: Hardshellbukser er f.eks. Altid regn- og vindtætte og er derfor de perfekte ledsagere i dårlige vejrforhold, hvor det regner, sner og blæser.
Beskyttelse: Vandrebukser i god kvalitet forhindrer slid og begrænser ikke bevægelsen.
Typer: Vandrebukser fås til herre, dame og børn.
Der er stadig mange, som tvivler på om vandrebukser er essentielt, når man dyrker friluftsliv og naturen og svaret afhænger naturligvis af, hvem du spørger.
Hos Friluftsfreak ser vi langt flere fordele end ulemper ved vandrebukser, og vi kommer ind på nogle af de mange punkter herunder.
Det ligger lidt i ordet, men vandrebukser anvendes naturligvis til vandring. Det betyder ikke, at de udelukkende kan bruges til vandreture i Danmark og udland, for de kan meget mere end det. Vandrebukser er lavet til at kunne anvendes i forskelligt terræn, miljøer og skiftende vejrforhold, uanset om du befinder dig i Danmark, hvor det generelt er forholdsvis fladt eller i de norske fjelde.
Vandrebukser er som oftest slidstærke, åndbare og lette, men også vind- og vandafvisende. Og det er præcis disse funktioner i et par bukser, du har brug for, når du skal på vandretur eller generelt set bruge meget tid udendørs. Skal du på en lang vandretur, er det desuden essentielt, at du har et par bukser, der sidder som de skal - ellers kan det blive en ubehagelig tur med gnavende bukser, og det skal de ikke.
Er du en Friluftsfreak og elsker at bruge tid i naturen, bør et par gode vandrebukser være en del af dit klædeskab. Heldigvis er vandrebukser i dag så veludviklede og næsten lige meget hvilken model eller mærke, du vælger, er de slidstærke, har god komfort samt masser af bevægelsesfrihed.
Vandrebukser har du ofte på i rigtig mange timer ad gangen, da de bruges på vandreruter, felttur eller anden former for outdoor eventyr, og derfor er komforten altafgørende. Befinder du dig i skoven, på bjergene eller noget helt tredje, bør du have et par gode vandrebukser, som er slidstærke, har god komfort og giver dig al den bevægelsesfrihed, du har brug for.
Selvom mange tror, at outdoor bukser og vandrebukser er det samme, er der enkelte forskelle, som gør de to bukser forskellige. Vandrebukser er ofte lettere, mere behagelige at have på og har bedre åndbare funktioner. Et par gode outdoor bukser er ofte mere robuste og fremstillet i tykkere materialer, som gør dem optimale til en lang række friluftsaktiviteter.
Du kan godt bruge vandrebukser til andre outdoor aktiviteter, ligesåvel kan du også bruge outdoor bukser til vandring, men det er ikke det, som de er designet og fremstillet til.
Der er flere typer af vandrebukser, og du kan også vælge en zip-off model, hvor du får vandreshorts og -bukser i én samlet løsning. Disse egner sig især godt til de varmere årstider.
Når du leder efter de bedste vandrebukser til dig, bør du have opmærksom på følgende egenskaber, for at du hurtigere finder din personlige favorit.
Anvendelse
Materiale
Funktioner
Størrelse
Modsat normale bukser og jeans klemmer og gnaver vandrebukser ikke
Vandrebukser er enten vandtætte eller -afvisende
Vindtætte modeller holder dig varm på køligere dage
Størstedelen af vandrebukser er fremstillet med stretch og elastik for ikke at begrænse bevægelsen
Mange lommer sikrer dig, at du kan medbringe alt dit outdoor udstyr
Vandrebukser er ofte dyrere end outdoor bukser
Ikke alle bryder sig om det stramme snit, som ofte kan forekomme ved vandrebukser
Sommer
Om sommeren er det lækkert at eje et par tynde og lette vandrebukser, som du kan bruge på din vandring. Sørg gerne for, at de også er vind- og vandtætte - så kan du forblive på vandreruten, uanset om det regner. Hvis det skulle regne, er det samtidig en god ide at finde et par, som er hurtigtørrende.
Zip-off vandrebukser egner sig især godt til sommer, da du kan lyne den nederste del af buksebenet af og vupti, så har du et par vandreshorts.
Vinter
Til vinter kan du med fordel bære noget inde under dine vandrebukser for at sikre, du holder varmen. Du kan også kigge efter vandrebukser med indvendig foring eller bære termobukser. Det vigtigste er, at du har varme i bukserne og god bevægelsesfrihed.
Vandrebukser til vinter skal naturligvis være vandtætte. Vil du også bruge bukserne på ski, skal du sørge for at de har let tilgængelige lommer.
Trekking
Trekking bukser er en anden form for vandrebukser, og kan kategoriseres som en undervariant. Bukser til trekking er ofte mere robuste, da de anvendes i op til flere dage. Ellers er de samme egenskaber ofte til stede som i et par gode vandrebukser.
Klatring
Vil du en tur til bjergene og klatre, bør du have et par slidstærke bukser, som kan klare at komme i kontakt med klipper, sten og kan holde til en del. Her vil du gerne have forstærkninger på knæ, lår og delvist på balderne.
Visse vandrebukser har også specielle indlæg, så du kan indsætte knæpuder. Skal du bruge bukser til klatring, er det desuden vigtigt, at de er meget elastiske.
Alt afhængig af hvilke vandrebukser du vælger, bliver de fremstillet i forskellige materialer. Hvert materiale har sine fordele og ulemper:
Elastan/spandex
Elastan eller spandex er et sekundært materiale, som tilføjes til hovedmaterialet, der bruges til fremstillingen af vandrebukser. Hvis bukserne er lavet med meget elastan, vil de også være mere fleksible.
Det betyder ikke, at dine vandrebukser behøver et vildt højt niveau af elastan for at være gode vandrebukser, for mindre kan sagtens gøre det. Niveauet af elastan skal dog være højere, hvis du skal bruge bukserne til ture i bjergene, skiløb eller cykling.
Polyester/polyamid
Begge disse materialer er meget holdbare, slidstærke og robuste. Vandrebukser fremstillet i dette materiale går ikke i stykker, hvis de kommer ud for problemer. Dernæst har materialet en hurtigtørrende effekt, hvorfor det er ideelt til regnvejr.
Nylon
Nylon er mere holdbart og slidstærkt end polyamid og polyester. Materialet fremstilles i mange forskellige varianter og kan samtidig også behandles med imprægneringsmidler.
Softshell
Materialet, softshell, er meget robust og vandafvisende. Det føles blødt, er elastisk og tørrer forholdsvis hurtigt.
Hardshell
Her får du et materiale, som er endnu stærkere end softshell, og derfor også mindre elastisk.
Fleece
Fleecematerialet er dejlig varmt og bruges som det inderste lag, når dine tyndere sommerbukser bliver til varme termobukser i vintertiden.
Vandrebukser skal give dig, vandreren, beskyttelse, men samtidig ikke begrænse bevægelsen. Bevægelsesfrihed i bukserne gør, at du får en behagelig vandretur og kan fortsætte på ruten. Yderligere egenskaber øger komforten af et par gode vandrebukser:
Åndbarhed
Vandrebukser med en høj grad af åndbarhed, transporterer på effektiv vis eventuel sved og fugt til ydersiden. Dette sikrer dig et bedre klima i bukserne.
Lommer
Gode og mange lommer er nyttige, når du er ude at vandre. Større lommer i bukserne giver mulighed for at opbevare vandrekort, hvorimod du kan opbevare telefon, pung, schweizerkniv og andet udstyr i mindre lommer. Størstedelen af lommer i vandrebukser er enten lavet med lynlås eller trykknapper. Samtidig skal du sørge for, at lommerne er let tilgængelige, når du er ude på din vandretur - ellers kommer du til at blive irriteret over det.
Vandtæt
Det er her vigtigt, at du tager stilling til om vandrebukserne kun er vandafvisende eller komplet vandtætte. Er de vandafvisende, kan de forblive tørre i lettere regn, hvorimod vandtætte kan klare kraftig regn (som vi ofte oplever i Danmark).
Vindtæt
Et par vindtætte bukser beskytter dig mod eventuel nedkøling fra det blæsende vejr. Et par vandrebukser med en vindtæt funktion, er derfor særligt nødvendige på kolde dage, hvor du skal holde al varmen inde.
Tørring
Du kommer helt sikkert ud for, at det begynder at regne på din vandretur - og her er det dejligt med et hurtigtørrende materiale. Samtidig er det kun en fordel at dine bukser tørrer hurtigt, hvis du f.eks. vasker dem hjemme eller på ferien.
Elastisk
Flere mærker udvikler deres bukser med elastiske funktioner omkring livet, hvilket gør bæltet unødvendigt. Den elastiske funktion giver en perfekt pasform, god bevægelighed og så sparer du bæltet.
UV-beskyttelse
Skinner solen igennem er vandrebukser med UV-beskyttelse gode. Flere varianter i softshell materialet beskytter også mod solens skarpe stråler.
Bevægelsesfrihed
Et af de vigtigste kriterier for de bedste vandrebukser på markedet, er en høj grad af bevægelsesfrihed. Vær særligt opmærksom på dette, når du leder efter nye vandrebukser.
Justerbare
Du vil opleve, at mange modeller af vandrebukser har velcrolukning ved anklerne - og dette giver god beskyttelse mod myg og flåter. Samtidig kan du selv bestemme, hvor stramt bukserne skal sidde rundt om anklerne.
Fremstilling
Vandrebukser udsættes ofte for stor belastning under brug. De skal både yde en effektiv beskyttelse mod regn, blæst, sne, stærkt sollys, men også stå imod skarpe sten, grene og torne - helt uden at stoffet bliver beskadiget.
Derfor er det vigtigt, at dine vandrebukser til dame er fremstillet i de bedste materialer, som både er holdbare, slidstærke og robuste. Lynlåse og trykknapper, som der ofte bruges til vandrebukser, skal desuden være integreret på en pæn måde og ikke være sarte.
Du skal naturligvis vælge de bedste vandrebukser for dig, og som passer til dig i størrelsen. Men derudover er det også relevant at bide fat i følgende:
Mange producenter og mærker tilbyder både lange og korte størrelser. De lange modeller er velegnet til høje personer, hvorimod de korte er til lavere personer. Sørg for at vælge et par bukser, som passer i længden og er lange nok.
Alle vandrebukser er tætsiddende, hvilket giver en høj grad af bevægelsesfrihed. Har du prøvet at købe en skaljakke, ved du, at disse kommer med enten et smalt eller bredt snit - og sådan fungerer det ikke ved vandrebukser.
For at finde de bedste vandrebukser til dig, anbefaler vi, at du ser på oplysninger fra producenten, da de oftest har størrelsesguider, som er ret præcise. En stor del af mærkerne giver omfattende information om, hvordan snittet er i deres produkter.
Har du læst alle oplysninger igennem om størrelserne og er stadig i tvivl, kan du altid bestille to par størrelser hjem for at prøve, hvilken af modellerne som passer dig bedst.
Frem for alt skal du sikre dig, at dine vandrebukser sidder optimalt. Her er det vigtigt, at du er opmærksom på den rigtige pasform og størrelse, samt typen af vandrebukser, du har valgt.
En optimal pasform er essentiel, så du kan holde til at have bukserne på efter mange timers vandring. Vi anbefaler, at du kigger efter funktioner, såsom elastisk linning omkring livet, hvilket giver dig et par behagelig vandrebukser med en god pasform.
Elastisk omkring anklen er desuden også relevant, da du hermed selv kan spænde ind/ud, alt efter hvor tæt de skal sidde rundt om benet. Er vandrebukserne til dame fremstillet med 4-vejs stretch får du desuden et par bukser, som giver utrolig meget bevægelsesfrihed, og dermed tillader dig at tage lange skridt.
Størstedelen af mennesker i Danmark kender til Fjällräven, uanset om du er en Friluftsfreak eller ej. Det velkendte logo er ikke til at tage fejl af, og du har helt sikkert set en af deres rygsække eller andre produkter.
Fjällräven blev etableret af Åke Nordin, som voksede op i Örnsköldsvik i Sverige, hvor han stiftede bekendtskab med naturen og blev forelsket i friluftslivet.
I dag kan du finde et hav af produkter fra Fjällräven, selvom det hele startede med en simpel rygsæk, som skulle kunne indeholde Åke Nordin’s udstyr. I dag designer og fremstillet mærket alt fra vandrebukser, du har sikkert hørt om de velkendte Fjällraven g-1000 bukser, men også outdoor bukser, vandrerygsække, telte og meget mere.
Haglöfs er kendt for at lave udstyr til friluftsliv, uanset om der er tale om zip-off bukser, vandrebukser eller fleece jakker, samt meget mere til.
Haglöfs blev stiftet af Wiktor Haglöf, som havde en vision om at lave de bedste produkter til Friluftsfreaken, som ikke vil gå ned på udstyr - og det kom han i mål med. I dag kan du nyde deres produkter på dit eventyr.
RevolutionRace er blandt de nyere mærker, når vi taler om udstyr til friluftsliv. Mærket er etableret af de to svenske friluftstosser, Pernilla og Niclas Nyrensten, som havde et ønske om at gøre friluftstøj tilgængeligt for alle.
I dag fremstillet RevolutionRace en lang række tøj og udstyr, som kan anvendes til vandring, mountainbiking og meget mere. Her er fokus på value for money, gode pasformer til herre og dame, samt tøj i farver til en enhver smag.
Måske har du hørt om Lundhags, men selvom det har eksisteret siden 1932, er det langt fra alle, som kender til dette mærke. Stifteren, Jonas Lundhag, havde et ønske om at producere sko, støvler og andet outdoor tøj i høj kvalitet. I dag producerer Lundhags en lang række produkter til friluftslivet, som har en høj holdbarhed.
Vandrebukser fås til forskellige priser. Dette afhænger blandt andet af det givne mærke, men samtidig også egenskaberne i bukserne.
Vind- og vandtætte varianter er ofte dyrere end simple modeller, og kan koste langt over 1.000 kr. Leder du efter et godt tilbud på vandrebukser, vil du også kunne finde nogle helt ned til 5-600 kr., hvor du samtidig får god kvalitet.
Vi anbefaler, at du bruger tynde vandrebukser til sommer, som forhindrer sved. Egenskaber såsom beskyttelse mod solens UV stråler og myg er også relevant at kigge på.
Vil du gerne have vandreshorts og -bukser i én samlet løsning, kan du med fordel vælge et par zip-off bukser. Her kan du på enkel vis lyne det nederste område af bukserne af med en lynlås.
Hertil anbefales forede vandrebukser, som giver ekstra varme til de kolde dage.
Vi har som mennesker alle forskellige benlængder, men som oftest vil der være en sammenhæng mellem din benlængde og højde. Du vil have mulighed for at finde vandrebukser, hvor de er ekstra lange - og du dermed selv skal lægge dem op. Det kan være en fordel, hvis du vil have en specifik længe, men ellers skal du vælge de bukser, som passer bedst til dig.
Grundlaget for et par gode vandrebukser er, at du har en høj grad af bevægelsesfrihed i dem. Kan du ikke bevæge dig frit rundt i dine bukser, er det ikke de rette for dig. Vær derfor opmærksom på, at dine vandrebukser sidder godt omkring knæ, ankler og at der er plads ved skridtet. Desuden giver åndbarhed i bukserne et godt klima, og dette vil du sætte pris på under længere vandreture.
Du finder langt størstedelen, men også de bedste vandrebukser i større fysiske eller online butikker, såsom Friluftsland, Friluftslageret og Spejdersport. Disse butikker har et stort udvalg af de mest populære mærker af vandrebukser og samtidig et stort udvalg. Der er også mærker som RevolutionRace, der kun forhandles på deres egen hjemmeside, men her finder du også et stort udvalg af vandrebukser, hvor du får meget værdi for pengene.
Alternativt kan du købe brugte vandrebukser på DBA, Trendsales eller Facebook sider.
Vi kan desværre ikke sige hvilke vandrebukser, som er de bedste. Det afhænger af dine egne behov og kriterier til, hvad et par gode vandrebukser skal kunne.
Hos Friluftsfreak har vi udarbejdet en bedst i test af vandrebukser, hvor vi kommer med fem forslag på de bedste vandrebukser på markedet. Herefter er det op til dig at vælge den model, som passer bedst til dine behov og kriterier.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!