Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Teltovn

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet alle produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

De fleste campingture finder sted, når vejret er godt og temperaturerne er sommerlige. Men hvad nu hvis vejret i modsætning til vejrudsigten skifter og nætterne bliver kolde? En teltovn er perfekt til sådanne situationer.

Teltovn Test: Top 5 Bedste Teltovne

petromax-loki-2-campingovn-teltovn
Annonce

1. Robens Denali

Bedste teltovn i test
Pris: 2.199 DKK

Med Robens Denali får du en teltovn fra et dansk mærke, der er nem at betjene, samle og anvende, og samtidig også byder på god stabilitet. Teltovnen er justerbar i højden, har varmeisolerende rør og beskytter teltdugen mod den varme skorsten. Robens Denali er lavet i stål, har en maks højde på 355 cm og en lav vægt på 11,5 kg.

Bærbart isoleret isbad
Perfekt til større gryder eller pander
Transporttaske medfølger
Forholdsvis højt til lave personer
robens-denali-teltovn
Annonce

2. Petromax Loki 2

Bedste billige teltovn
Pris: 1.997 DKK

Petromax Loki 2 er en teltovn, der både kan opvarme dit telt, men også anvendes som komfur til madlavning. Her får du en letvægtig teltovn, der kun vejer 10,5 kg, er ganske robust og kan grundet vægten let transporteres. Loki 2 fra Petromax er fremstillet i stål og er lavet med foldbare ben, der giver god stabilitet og sikkerhed. 

Til varme & madlavning
Letvægtsmodel - 10,5 kg
God stabilitet & sikkerhed
Ikke særlig stor
nordisk-torden-wood-burner-set
Annonce

3. Nordisk Torden Wood Burner Set

Bedste premium teltovn
Pris: 5.774 DKK

Med Torden Wood Burner Set fra danske Nordisk får du en ekstrem lækker teltovn, der byder på hyggelig atmosfære. Teltovnen er fremstillet i robust pladestål, har dobbeltvæg og samtidig god luftgennemstrømning. Nordisk Torden Wood Burner Set har, som den eneste teltovn på markedet, glasvinduer på hele tre af de fire sider på ovnen.

Dansk mærke & kvalitet i verdensklasse
Kommer med transporttaske
Leveres inkl. bålhandsker & to udgangsrør
Høj pris
winnerwell-nomad-view-large-cook-teltovn
Annonce

4. Winnerwell Nomad View Large Cook Campingovn

Bedste Winnerwell teltovn
Pris: 3.335 DKK

Med denne Nomad View Large Cook campingovn fra Winnerwell får du en teltovn, der byder på masser af varme, hygge og mulighed for madlavning over levende ild. Campingovnen er lavet af præcisionssvejset og rustfrit AISI304 stål, der hverken korroderer eller ruster. Derudover er ovndøren lavet med justerbar luftventil, så røgen nemt kan komme ud.

Ruster og korroderer ikke
Stabil støtte - selv på ujævnt underlag
Fremstillet i rustfrit AISI304 stål
Forholdsvis høj vægt
orland-living-compact-stove-wth-flue-kit
Annonce

5. Orland Living Compact Teltovn

Bedste Orland teltovn
Pris: 8.149 DKK

Med Compact Stove with Flue Kit fra danske Orland Living får du en teltovn i topklasse, der er lavet med glaspartier på front og sider, giver godt lys og samtidig en hyggelig stemning. Orland Compact Stove teltovnen er et komplet sæt med ovn, sokkel, platform og aftageligt messinggreb til låge, skorsten og forankring til skorsten.

Særligt egnet til store telte
God plads til store gryder & pander
Flot design & mange detaljer
Prisen

Indholdsfortegnelse

En teltovn, også kendt som campingovn, varmer hvert telt og holder alle friluftfreaks varme. Uanset om det er om dagen eller om natten. Men ikke enhver teltovn er egnet til hvert telt, hvorfor du bør være opmærksom, når du skal finde den bedste teltovn.

I denne bedst i test af teltovne gør vi dig klogere på udvalget af forskellige modeller, så du kan vælge den, der passer bedst til dig, dit behov og dit telt. Vi præsenterer dig også for de vigtigste kriterier, der fører dig direkte til den rigtige teltovn.

Tjekliste til køb af teltovn

Anvendelse: En campingovn varmer indersiden af teltet, hvorfor den er særdeles velegnet til både efter og vinter.

Sikkerhed: Ved brug af en teltovn skal der sikres perfekt ventilation i teltet. Dette er den eneste måde, du kan forhindre skader på sundheden.

Montering og opsætning: Det er essentielt, at du ved, hvordan teltovnen både monteres og demonteres. Ellers kan transporter være vanskelig, og du ender med en øvoplevelse.

Brændstof: Teltovne fungerer som oftest særligt godt med træ. Men det er også muligt at benytte sig af gas eller elektricitet.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af teltovn

Så længe du følger anvisninger og vejledninger fra producenten, vil du til enhver tid nyde en behagelig og sikker oplevelse med teltovne.

Fordele og ulemper ved teltovne

Fordele

  • Teltovne varmer teltet op på kort tid
  • Store modeller er i stand til at opvarme mellemstore hytter
  • Fungerer også som komfur og/eller ovn
  • Træ som “brændstof” giver en hyggelig og romantisk stemning
  • Der kan anvendes gas og elektricitet som alternativ til træ
  • Mindre teltovne kan klappes sammen og transporteres i bæretaske
  • Mini teltovne er velegnede til udendørs aktiviteter såsom vandreture, cykelferier, m.m.

Ulemper

  • Store campingovne er tunge og kan ikke klappes sammen
  • Større modeller egner sig primært til campingtur i bil

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af teltovn?

  • Størrelse
  • Driftstilstand
  • Optænding
  • Pakkestørrelse
  • Vægt
  • Materialer
  • Yderligere funktioner

Størrelse: Hvilke mål skal en campingovn have?

Størrelsen afhænger på den ene side af teltet og på den anden side af brugen:

Opvarmning af et lille telt

Skal du varme et lille telt op, f.eks. et 2 personers telt eller et telt til 3 personer er en mini teltovn tilstrækkelig. Disse er ofte kun 40 centimeter lange og næsten 20 centimeter brede og høje. Fordelen ved disse modeller er, at deres lave vægt og det faktum, at de kan foldes sammen og derfor ikke fylder spor. Ofte betyder udtrykket, sammenklappelig, kun at fødderne er foldet ind under ovnhuset.

Ikke desto mindre kan de nemt transporteres til stedet, du ønsker at anvende den. Det er dog vigtigt, at selv en lille teltovn har et skorstensrør, der er langt nok, så røgen kan drænes gennem teltet. Ved transport af ovnen skal røret være sammenklappeligt og opbevares i ovnen.

Trekking- og vandreture

Der findes også telte- og campingovne, som er specielle til vandreture. Denne er placeret på en lille gasdrevet campingovn. Varmebeslagets design sikrer, at der ikke spredes flammer eller gnister i teltet.

Ikke desto mindre slipper varmen ud gennem en perforeret for at varme teltet op. Denne teltovn kræver ikke et langt skorstensrør. Det bør dog kun tages i brug, når der er mulighed for god ventilation.

Opvarmning

Hvis du både vil varme og lave mad med samme apparat, kan du vælge en større teltovn og -komfur. Pander, gryder og kopper kan placeres på ovnens overflade.

Nogle modeller har aftagelige kogeplader, så du kan lave mad over åben ild. Andre inkluderer faktisk en ovn, men det er dog ofte meget store ovne, som er ekstremt tunge.

Selvom du har et lille telt, er det værd at købe en stor teltovn. Det kan nemlig varme teltet hurtigere op.

Driftstilstand: Hvilke driftsmaterialer arbejder en teltovn med?

Følgende materialer til optænding kan bruges i en teltovn:

Træ eller træbriketter

Det mest populære brændsel er brænde i form af træ. Afhængigt af teltovnens størrelse skal træstykkerne muligvis være mindre eller større. Med nogle træteltovne er det også muligt at bruge træbriketter og -piller. Træ brænder hurtigt og brænder længe nok, hvis det behandles korrekt. Træ genererer også nok varme til at varme teltet op eller til at lave mad med.

Gasdrevne teltovne

Gasdrevne teltovne tilbydes også af forskellige producenter. Der er radiatorer, der kører på gas og mindre, små campingovne. Der placeres noget på ovnen for at forhindre, at flammerne spreder sig utilsigtet.

Radiatorer med el

Sidst, men ikke mindst, kan radiatorer med el også give god service. Forudsætningen for dette er, at der er strøm på campingpladsen. Derudover skal forlængerkablet også være vandtæt.

Optænding: Hvad skal der tages højde for?

Optænding afhænger af den valgte type af teltovn, som du bruger:

Træ

En brændeovn kan betjenes udendørs uden yderligere forholdsregler. Det er naturligvis vigtigt at sikre, at ovnen står på en brandsikker overflade, og at der ikke er brændbare materialer i nærheden. Hvis brændeovnen bruges indendørs, skal den have en lang skorsten.

Denne skal gå gennem taget af hytten eller teltet, f.eks. som det ofte også ses ved tipi telte og glamping telte for at sprede røgen langt nok. Mens en almindelig tipi allerede har et hul i toppen til røret, skal dette installeres som det første med små telte.

Gas

Tilslutningen til gasdrevne teltovne fungerer som en campingvogn. Gaspatroner er normalt påkrævet. Et skorstensrør er samtidig nødvendigt ved opvarmning af et lukket rum.

Elektricitet

El-drevne varmeblæsere skal kun tilsluttes ved den eksisterende strømtilslutning ved hjælp af et forlængerkabel. Disse kan betjenes inde i teltet, forudsat at der ikke er brændbare materialer i nærheden.

Godt at vide: Der kan opbygges skadelig kulilte ved brug af træ og gas som brændsel. Derfor er det vigtigt at sikre god ventilation.

teltovn-bedst-i-test

Pakkestørrelse: Hvor stor er en teltovn, når den transporteres?

Store teltovne kan normalt ikke foldes sammen, og skal transporteres i deres originale, fulde stand.

Hvis du er på udkig efter en teltovn, som du kan bruge på farten under en vandretur, bør du være opmærksom på en lille pakkestørrelse. De fleste skorstensrør kan skilles ad og passer ind i brændeovnens indre. Nogle producenter inkluderer også en transporttaske, så du på nem vis kan transportere campingovnen.

Vægt: Hvor tung er en teltovn?

Teltovnens vægt afhænger selvfølgelig først og fremmest af størrelsen. Mindre modeller vejer oftest kun omkring tre kilo, men gør dem stadig for tunge at have med på en vandretur. Derfor findes der endnu lettere modeller til vandre- og trekkingture.

Meget store teltovne og -komfurer med integrerede ovne kan veje op til 60 kg.

Materiale: Hvilke materialer bruges?

En teltovn producerer meget stærk varme, der frigives hurtigt. Af denne grund anvendes der følgende materialer:

  • Rustfrit stål er holdbart og robust. Derudover er rustfrit stål meget let og ruster samtidig ikke. Grundet disse egenskaber er der mange producenter, som vælger dette materiale til deres teltovne.
  • Titanium er endnu lettere end rustfrit stål, og har de samme fordele.
  • Stål er meget tungere og bruges normalt i større modeller.
  • Det akkurat samme gælder for metal, der også er tungt, men robust og holdbart.

Godt at vide: Støbejern bruges i store ovne, ligesom det også anvendes til bålgryder, dutch ovens og visse bålfade. Selvom dette materiale er tungt, er det meget robust og holdbart.

Yderligere funktioner: Hvad er ellers interessant ved en teltovn?

I de fleste tilfælde kan en teltovn meget mere end blot at opvarme et rum, hytte eller telt:

  • Ovnens overflade fungerer som komfur. Der monteres ofte varmeplader på denne.
  • Der kan være en tørrekurv, hvori træ, der stadig er vådt, opbevares. Træet tørrer på kort tid, og kan derefter anvendes som brænde.
  • Glasruder giver udsyn til flammerne og skaber en hyggelig og romantisk atmosfære.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om teltovne

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!