SUP eller Stand Up Paddle, og har de seneste år taget verden med storm, og er en af de hurtigst voksende trendsportsgrene på verdensplan. Stand Up Paddle sporten er gået fra at være boards i enten glasfiber/kulfiber, til at være oppustelig boards, hvor de fleste kan være med prismæssigt. Men hvad er Stand Up Paddle, og hvorfor er det blevet så populært?
Hos Friluftsfreak forsøger vi at gøre dig klogere på, hvad Stand Up Paddle er i denne artikel. Derudover, kommer artiklen også ind på paddleboard udstyr, og hvor i Danmark du kan tage et paddleboard kursus.
Du har helt sikkert hørt om Stand Up Paddling før – enten fra en ven eller når du har været på stranden. SUP er nemlig en sportsgren, som er vokset med lynets hastighed! SUP (Stand Up Paddle) er at stå på et SUP board med en SUP paddle.
Som en virus finder den tilhængere i alle aldersgrupper over hele landet. Og det har sine grunde. Med et minimum af paddleboard tilbehør kan du hurtigt opnå succes – selv som helt nybegynder og udforske dit område og alle tilgængelige farvande. Det er en sjov, nem og fuldstændig miljøvenlig måde at lege på – dertil kommer sundheden for din egen krop og sind.
Der er mange forskellige historier om, hvordan Stand Up Paddling opstod, men her er den mest reelle og sandsynlige, hvis du spørger mig.
Oprindelsen af SUP surf er sandsynligvis opstået i Polynesien. Den hawaiianske oversættelse lyder på Ku Hoe He’e Nalu – at stå, padle, surfe, en bølge. Populariteten af den moderne SUP har sin oprindelse i Hawaii og de omkringliggende øer. I begyndelsen af 1960’erne gav Beach Boys of Waikiki, på deres lange brædder og kanopadler i hånden, turister mulighed for at fange deres første bølger. Sådan opstod udtrykket “Beach Boy Surfing”, som er et andet navn for Stand Up Paddle surfing.
Da surfing-boomet døde i 70’erne og opfindelsen af vandtætte kameraer kom, faldt SUP i glemmebogen. I det tidlige årtusinde opdagede hawaiianske surfere som Dave Kalama, Archie Kalepa, Rick Thomas og Laird Hamilton Stand Up Paddling som en alternativ træningsmetode til dage uden bølger.
Stand Up Paddling tilbyder en fantastisk helkropstræning og er blevet en populær crosstræningsaktivitet for skiløbere, snowboardere og andre atleter. SUP er en kærkommen fitnesstræning i deres element, især for vandelskere, der er afhængige af vind eller bølger. Men endnu mere – det er en sport for alle, uanset alder, konditionsniveau, vægt og størrelse. Fra nakke til tæer… med SUP efterlades ingen muskler i kroppen tomhændede, hele kroppen bruges på en sund måde.
SUP er en optimal, holistisk og ledskånende træning! Den konstante afbalancering appellerer til de fine og svært trænede dybe muskler, ideel som led i en fysioterapeutisk behandling, samt til forebyggelse eller efterbehandling af diskusskred og andre rygproblemer. Ingen muskler overtrænes, den muskulære balance genoprettes – hvad enten det er i ryg, mave, torso, ben eller arme.
Du bestemmer intensiteten af din træning helt selv – enten kraftige, hyppige padletag, der får din puls til at køre, eller bare lader dig selv drive. Derudover giver vandet, der strømmer under dig, roen og naturen omkring dig, en beroligende og afslappende effekt på sjælen.
Har du svært ved at komme ud på Stand Up Paddle i vintertiden, eller vil du blot træne din balance på sidelinjen, kan du med fordel anskaffe dig et balanceboard. Et balanceboard er det perfekte redskab, hvis du vil træne balancen på en sjov måde – og ovenikøbet forbedre dine surf færdigheder!
Leder du efter et SUP kursus? Danmark er et perfekt sted til at lære at stå på Stand Up Paddle, og der er samtidig gode muligheder for SUP kurser – både i Jylland og på Fyn samt Sjælland.
I København har du op til flere muligheder, hvor du har størst mulighed for at leje paddleboard og tage SUP kurser i København ved Amager Strandpark. Se paddleboard kurser i København herunder:
Ovenstående surfskole tilbyder både SUP kurser, men også wind- og wingsurf. Her får du 1,5 timers SUP kursus, hvor du får en grundig gennemgang af SUP udstyr samt kvalitetsudstyr fra Red Paddle til at tage en tur rundt på paddleboard ved Amager Strandpark. Hvis du allerede har styr på Stand Up Paddle, kan du også leje paddleboard og selv tage en tur.
Frozen Palmtree
Når du tager et SUP kursus hos Frozen Palmtree, får du et 1,5 SUP board kursus med en certificeret instruktør. Derudover, bliver du også sat godt ind i SUP udstyret samt hvordan det fungerer. Du lærer bl.a. om paddle-teknik, at holde balancen på paddleboardet samt lave vendinger.
Paddleboard i Århus er ikke nær lige så tilgængeligt, som det er i København. Du har dog stadig rig mulighed for at komme på vandet og tage et SUP kursus i Aarhus. Du kan se en liste over SUP kurser i Aarhus herunder:
Et paddleboard kursus hos Surf Agency i Aarhus varer ca. 2,5 timer. Her får du en professionel instruktør koblet til, som guider dig i dit Stand Up Paddle udstyr samt tager dig med ud på vandet.
Stå på paddleboard i Aalborg med Aalborg Tours. Her kan du leje et SUP board og tage et kursus i paddleboard. Et SUP kursus hos Aalborg Tours varer cirka 2 timer, hvor du også får en grundig gennemgang af SUP udstyret.
Hos Westwind i Klitmøller, kan du komme på et SUP kursus, hvor du får en grundig gennemgang af SUP udstyret. SUP kurset varer cirka 2 timer, hvormed du også får teori, leje af udstyr samt en professionel instruktør.
I Lemvig – ikke langt fra Klitmøller – kan du også finde SUP kurser og udlejning hos Spiritsurf, som giver dig hele pakken.
Når du skal ud på Stand Up Paddle, er der både det nødvendige tilbehør, som du SKAL have for at kunne få en tur på SUP. Men der er også andet paddleboard tilbehør, som blot er rart at have. Herunder kommer vi ind på det forskellige paddleboard udstyr, som er need to have og nice to have.
En paddle til SUP er alfaomega, da det er denne du styrer med, og kommer rundt med. Uden en paddle, kan du ikke stå på paddleboard. Sørg derfor for, at du får en SUP paddle med, hvis du køber et paddleboard.
Hvis du har et oppustelig sup board, har du brug for en pumpe. En sup pumpe fås både som manuel, men også elektrisk. Med en manuel SUP pumpe, skal du selv stå og pumpe luft i dit paddleboard, ligesom ved en luftmadras. Hvis du derimod anskaffer dig en elektrisk paddleboard pumpe, klarer den arbejdet for dig, og du sparer kræfterne til når du er på vandet.
En surf eller SUP leash spænder du rundt om anklen, og dermed har du hele tiden boardet tæt på dig. En surf leash er vigtig at have på, da dit Stand Up Paddle board ellers hurtigt kan drive væk, hvis du skulle falde i vandet.
En drybag er ikke need to have, men derimod nice to have. Med en vandtæt drybag kan du pakke frokosten, kaffe eller andet, som du ønsker at medbringe på din Stand Up Paddle tur – og spise frokost på vandet – what’s not to like?
Som beboer i Danmark ved du at vejret svinger meget frem og tilbage, men som oftest er det ikke varmt. Vi anbefaler derfor, at du forsyner dig med neopren på kroppen, heriblandt en våddragt til SUP, som holder din krop varm samt tager noget af stødet, hvis du skulle falde hårdt mod vandet. Er det ikke nok med våddragten, bør du også kigge nærmere på neopren handsker og neopren sko. Har du haft problemer med skarpe genstande på stranden eller i vandet, bør du anskaffe dig et par neopren støvler. Disse holde dine fødder varme, men skåner også fødderne mod eventuelle skarpe genstande.
Sikkerhed på vandet er det vigtigste, hvorfor du altid bør bære en SUP svømmevest eller redningsvest. Desuden, er det lovkrav at bære på vandet, og du kan risikere at få en bøde, hvis ikke du har den med ombord.
Har du brug for hygge og varme efter du er kommet af våddragten? Med en håndklæde poncho kan du holde på varmen – og så er den ovenikøbet super hyggelig at rende rundt i!
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!