Enhver, der camperer om vinteren eller har en idé om at skulle overnatte i naturen under en vandretur, værdsætter fordelene ved en sovepose til vinter. Kun med en vintersovepose får du tilstrækkeligt med varme, og beskytter dig selv ved lave temperaturer.
Treklife Down 600 er en 4-sæsons vinter sovepose i RDS-certificeret dun og Oeko-tex stof, der er lavet i et letvægtigt og komptakt design. Designet med vindbeskyttelse ved lynlås og skuldre, der øger isolering samt inderlomme til opbevaring. Treklife Down 600 vintersoveposen vejer 1100 gram og kommer inkl. kompressionspose.
Snugpak Sleeper Expedition er en 4 sæsons varm sovepose til vinter, der har en komfort temperatur ned til -12C°. Designet med justerbar elastik ved hovedet og tovejs lynlås. Snugpak Sleeper Expedition soveposen vejer 2,6 kg og leveres inkl. komprimeringspose og fyld af Isofibre polyester.
Med Y by Nordisk Arctic får du en dunsovepose i verdensklasse, hvor kvalitet, materialer og design er i verdensklasse. Imprægneret og certificerede gåsedun, nedre komforttemperatur på -28°C og en vægt på 2.180 gram. Nordisk Arctic 1100 indeholder Crystal Down Dry™ 90/10 dun og har en vægt på 1700 gram.
Y by Nordisk Phantom 770 er håndlavet i Tyskland, og vejer kun 1.210 gram. Det er en god allrounder, som er designet med S-formede dunkamre, der holder dunene godt på plads. Y by Nordisk 770 Phantom indeholder Crystal Down Dry™ 90/10 dun, har mumie facon og vejer 1210 gram.
Polar -30 soveposen fra Fjällräven er oplagt til vinterkulde med pels på hætten, 800 fillpower dun og en høj isoleringsevne. Lavet med fuld to-vejs lynlås i venstre side og kort lynlås i højre. Fjällräven Polar -30 vinter sovepose er fremstillet med 20 denier nylon og 800 fillpower dun samt vejer 2200 gram.
Men hvilke er så de bedste soveposer til vinter? En dunsovepose er stadig førstevalget til at sove udendørs om vinteren. Men en sovepose med syntetiske fibre kan også være en del af udstyret. Læs med i Friluftsfreak bedst i test af soveposer til vinter, når vi kommer ind på de vigtigste kriterier, bedste modeller og hvad du skal være opmærksom på.
Læs også vores bedst i test af soveposer.
Vintersoveposer er velegnede til lave temperaturer, men hvad skal du ellers vide? Vi kommer herunder ind på fordele og ulemper ved soveposer til vinter:
Fungerer også ved lave temperaturer
Velegnet til klatring, bjergbestigning og i bjergmiljø
Dun eller syntetisk fiberfyld
Syntetiske fiber soveposer er lette og nemme at pleje og vedligeholde
Lille pakkestørrelse
Til enhver størrelse og aldersgruppe
Høj vægt og pakkestørrelse med dunfyld
Dun kan være svært at vedligeholde, og kræver særlig pleje og rengøring
Som navnet også antyder er en vintersovepose en type sovepose, som er specielt designet til at blive brugt i koldere vejrforhold. Den er fremstillet i materialer, som giver en bedre varmeisolering og bevarer kropsvarmen. Når temperaturerne falder under frysepunktet, kan en vintersovepose altså stadig holde dig komfortabel og varm.
Er du til backpacking, vandreture, cykelferier og overnatning i naturen, kan en sovepose til vinter være at foretrække - især hvis du også dyrker disse aktiviteter i de kolde vintermåneder.
En varm sovepose til vinter sørger for, at du forbliver varm og komfortabel, selv når det bliver minusgrader under frysepunktet. Den er nemlig udviklet, designet og fremstillet til at fungere som en beskyttende barriere overfor vind og kulde, og isolerer dig fra de ydre elementer i barske vejrforhold. Skal du overnatte i ekstreme temperaturer, giver en sovepose til minusgrader dig den beskyttelse du har brug for, bl.a. mod hypotermi og frostskader.
Varme soveposer til minusgrader kan klare kolde vejrforhold, men kan også anvendes i mildere vejrforhold. Størstedelen af dem er udviklet med lynlåse, så du kan lyne ned og give afkald på overskydende varme, hvis det er nødvendigt. Dette gør samtidig, at du kan anvende de varme soveposer til minusgrader året rundt i de forskellige temperaturer, som miljøet byder på.
Skal du have de mindste med på tur, kan du med fordel også købe en god sovepose til børnene.
Vi præsenterer dig i denne test af vintersoveposer for de vigtigste købskriterier. På denne måde kan du hurtigere selv træffe din personlige vinder og få en sovepose, der passer til dine behov:
Størrelse
Materiale
Fyld
Anvendelse
Med en sovepose til vinter skal det bemærkes, at der normalt også bruges varmere tøj om natten. Hvis du hopper i din sovepose med almindeligt tøj på, på kolde dage, bør du vælge en, der mindst er tyve centimeter bredere.
Længde skal samtidig også være længere, men ikke så meget, at den tilstedeværende luft har en negativ effekt på isoleringsevnen.
Tip: En vintersovepose til trekking- eller vandreture bør være større end en sovepose til campingture. Dette skyldes, at man som oftest også bruger normalt tøj om natten, når der vandres i store højder.
Det er meget vigtigt, at din kommende vintersovepose kan stå imod eventuelt dårligt vejr. Derudover skal det yderste lag være vandtæt. Dette er også en af grundene til, at producenter af vintersoveposer normalt vælger nylon eller polyester.
Når du leder efter den bedste vintersovepose, vil du opdage, at der tilbydes soveposer med to forskellige fyld:
Dun
Dun er naturligt og giver en høj grad af varme. Med dette fyld er det vigtigt at bemærke, hvor høj en andel af dun, der er. Dun kræver særlig pleje, og blandes også ofte med andre materialer.
Efter vask skal de rystes op igen og igen for at bevare deres fylde. Generelt kan dun bruges ved en lavere temperatur end syntetiske fibre.
Syntetisk fiber
Der er allerede visse syntetiske fibersoveposer, der nærmer sig en dunsovepose. Ikke desto mindre isolerer syntetiske fibersoveposer normalt ikke så godt som dun. De imponerer med at kunne gå i vaskemaskinen, men også med deres lave vægt.
Tip: Syntetiske fibersoveposer kan også vaskes under camping- eller vandreferien, da de tørrer hurtigt.
Det antydes i navnet - en vinter sovepose er selvfølgelig velegnet til vinter. Men er du en person, som hurtigt bliver kold, mens du sover, kan du også bruge en vintersovepose om efteråret eller foråret. Det er altid vigtigt, at overholde det temperaturområde, der er angivet af producenten.
Den ekstreme rækkevidde gælder kun for personer, der ikke så let bliver kolde eller er klædt meget varmt på. Dem, der orienterer sig efter komfortområdet, er på den sikre side. Du kan også finde soveposer, der egner sig til brug ved -20˚C
Sea To Summit
Nordisk
Robens
Vaude
Mammut
Haglöfs
Jack Wolfskin
Asivik
Deuter
Der er efterhånden lige så mange soveposer til vinter, som der er til sommer eller helårssoveposer. Det er ikke nemt at holde styr på, og er det første gang du skal købe en sovepose, er det en uoverskuelig opgave.
I denne test af varme soveposer til vinter har vi præsenteret dig for en række forskellige modeller, hvor du tydeligt kan se og differentierer soveposerne.
Vi håber, at vores indlæg og har gjort dig klogere på at finde din personlige testvinder, så du kan få en afslappende, varm og behagelig søvn selv ved lave temperaturer.
Vi har alle en forskellig følsomhed over for temperaturer. Det kan derfor også være svært at anbefale vintersoveposer til bestemte temperaturer. I gennemsnit er anbefalingen -15 til -20˚C.
For ikke at fryse ved disse temperaturer, er det en god ide at bære varmt tøj. Nogle gange er varmt undertøj nok, mens du ved trekkingture længere oppe i bjergene med fordel kan bære almindeligt tøj.
Gode vintersoveposer er dyrere end helårs-, letvægts soveposer eller sommersoveposer. Vil du være opmærksom på prisen, kan du bevidst lede efter tilbud på vintersoveposer.
Ved disse soveposer er det særligt vigtigt, at en termokrave og isolerede lynlåse er integreret. Varmen må ikke gå tabt nogen steder, og ingen kulde må trænge ind. Vi anbefaler derfor også, at du finder en model med en justerbar hætte.
Du finder et stort udvalg og gode tilbud på vintersoveposer hos friluftsbutikker. Her har de som oftest et større sortiment af modeller fra forskellige mærker og i mange prisklasser.
Vil du købe en brugt model, kan du også kigge på DBA og andre brugtmarkeder.
Der findes mange gode modeller, men vi kan desværre ikke fortælle dig, hvilken der ultimativt er den bedste. Det afhænger af, hvad dine behov og kriterier er, samt hvordan din krop reagerer i forskellige temperaturer.
Vi anbefaler dig, at du mærker efter, finder ud af hvad dine behov er til en god vintersovepose og derfra vælger den, som passer bedst til dig.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!