Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Sovepose

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Skal du overnatte udendørs, har du som regel brug for en god sovepose, der kan holde dig varm. Nætterne kan være kølige, selvom det er sommer. For at din kropstemperatur forbliver i det optimale område, findes der soveposer med forskellige ydermaterialer og fyld.

Sovepose Test: Top 5 Bedste Soveposer

robens-glacier-ii
Annonce

1. Robens Glacier II

Bedste sovepose
Pris: 844 DKK

Glacier II fra Robens har en nedre komforttemperatur på -5˚C, og er en regulær 3-sæsons sovepose. Soveposen vejer sølle 1.380 gram, og du får enormt meget for pengene! Robens Glacier II kommer med mumie facon, indeholder AirThermo® og passer fint til rygsækken.

Høj grad af bevægelsesfrihed
Lavet i slidstærkt & vandafvisende materiale
Fyld af Robens eget AirThermo®
Fås kun i én farve
trespass-doze-3-saesons
Annonce

2. Trespass Doze

Bedste billige sovepose
Pris: 299 DKK

Vandafvisende 3-sæsons sovepose (forår, sommer og efterår) med to-vejs lynlås. Billig sovepose fra Trespass der kan bruges i temperaturer fra 6 grader og ned til over frysepunktet. Trespass Doze har en vægt på 1,7 kg og er fremstillet med vandafvisende ydre skal i 100% polyester.

Vandafvisende ydre skal
Blød, god komfort og simpelt design
Fås i 5 farver
Vægten
sea-to-summit-spark-spii
Annonce

3. Sea To Summit Spark SpII

Bedste premium sovepose
Pris: Fra 3.349 DKK

Spark SpII er blandt markedets letteste dunsoveposer til tresæsoners brug! Soveposen har en nedre komforttemperatur på -2°C, og en lav vægt på sølle 560 gram. Sea To Summit Spark SpII er lavet med Responsible Down Standard (RDS) certificerede dun og kommer i to størrelser.

Lavet i SuperLight™ 10 Denier Ripstop Nylon
Ultra letvægtig (560 gram)
ULTRA-DRY Down™ imprægnerede gåsedun
Pris
y-by-nordisk-passion-one
Annonce

4. Nordisk Passion One

Bedste sommer sovepose
Pris: Fra 2.463 DKK

Nordisk Passion One er en sommersovepose i verdensklasse, der kommer med formsyet hætte, indvendige lommer og 95% dun i topkvalitet. Den har en nedre komforttemperatur på ca. +12˚C. Nordisk Passion One fra det danske mærke er blandt de letteste soveposer i dun til sommerbrug.

Blandt verdens letteste dunsoveposer
Fremstillet med ypperste dunkvalitet
Letvægts sovepose på 320 gram
Egner sig kun til sommer
sea-to-summit-ascent-acii-long
Annonce

5. Sea To Summit Ascent/Altitude™ AcII

Bedste vinter sovepose
Pris: 3.299 DKK

Ascent™ AcII soveposen fra Sea To Summit kommer med imprægnerede dun, og er en varm tresæsoners sovepose. Udviklet med RDS-certificerede ULTRA-DRY Down™ og Free-Flow™ system. Sea To Summit Ascent/Altitude™ kommer til hhv. herrer og damer.

Modstandsdygtig ned til -29 C°
Indvendig & stor lynlåslukket udstyrslomme
Arme kan stikkes ud gennem sovepose med Free-Flow™ system
Ikke egnet til sommer

Indholdsfortegnelse

Der er mange faktorer, der afgør, hvilken sovepose der er den rigtige for dig. Producenterne er meget kreative, og har udviklet et omfattende sortiment, som løbende forbedres.

Vi har hos Friluftsfreak udarbejdet en bedst i test af soveposer, og kommer ind på de vigtigste kriterier, du skal være opmærksom på, når du skal købe sovepose.

Tjekliste til køb af sovepose

Fyld: Ikke kun fyldmaterialet, men også mængden af fyld påvirker varmereguleringen.

Modeller: Der er forskellige undertyper til forskellige situationer. Kompakte og letvægts soveposer kan også være velegnede til vinter.

Form: Formen kan afgøre, om soveposen er velegnet til en vandretur eller camping.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af sovepose

En sovepose er langt vigtigere end mange friluftsentusiaster egentlig tror. Formen, fyldet og materialet afgør, om det bliver en behagelig varm eller kølig nat.

Før vi kommer dybere ned i dette område, gennemgår vi de vigtigste fordele og ulemper ved soveposer:


Fordele og ulemper ved soveposer

Fordele

  • Undgå nedkøling om natten

  • Beskyttelse mod stigende kulde

  • Beskyttelse mod fugt og vind

  • Ligge på et hårdere gulv

  • Kan også anvendes som tæppe

Ulemper

  • Mange modeller er for tunge til trekkingture

  • En ultralet sovepose isolerer ikke altid perfekt

  • En sovepose i dun mister sine isolerende egenskaber, når den bliver våd

sovepose-bedst-i-test

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber en sovepose til camping og friluftsliv?

Når du køber en sovepose, skal du være opmærksom på følgende egenskaber:

  • Fyldet

  • Kammer

  • Temperaturområde

  • Størrelse

  • Form

  • Materiale

  • Vægt/pakkestørrelse

  • Egenskaber

  • Tilbehør

Fyld

Fyldet er den vigtigste del, når det gælder soveposer. Det er nemlig materialet, som skaber isoleringsevnen. Producenter vælger følgende fyldmaterialer:

Dun

  • Høj isoleringsevne

  • Kan vaskes

  • Hvis dunen bliver våd, kan den klumpe sig sammen

  • Går ikke i tørretumbler

Godt at vide: En dunsovepose er aldrig lavet af 100% dun. Oftest er det en blanding, hvori der også er fjer. Jo højere andel af fjer, jo lavere isoleringsevne.

Syntetisk fiber

  • Egner sig bedst om sommeren

  • Evnen til at holde varmen bibeholdes selv i nærvær af fugt

  • Nem rengøring i vaskemaskine

Kammer

Kammer refererer til formen af sømmene, inden for hvilke fyldet holdes på plads:

V-kammer: Kammerform af højeste kvalitet. Her er kammervæggene lodrette, hvorfor der ikke er nogen kuldebroer, og fyldningen bliver altid på plads.

H-kammer: Den billigste variant, og reducerer isoleringsevnen. Derfor er sommersoveposer primært udstyret med denne type kammer.

Trapez kammer: En fornuftig blanding mellem de to ovennævnte former. Den bruges derfor i helårssoveposer.

Temperaturområde

Dette er med til at angive og give et udtryk for en given temperatur, hvor et menneske enten vurderes til at være komfortabel eller fryse. Vi mennesker er alle forskellige, hvorfor det er meget individuelt, hvornår vi hver især fryser eller har det varmt. Kvinder er generelt set koldere end mænd, når de sover. Du kan derfor med fordel vælge en kønsspecifik sovepose.

Producenter specificerer ofte tre forskellige temperaturområder:

Komforttemperatur

Komforttemperaturen måles på en referenceperson. Ved denne angivne temperatur fryser en 25-årig kvinde, der er 1.60 meter høj og vejer 60 kg.

Grænsetemperatur

Til at bestemme grænsetemperaturen bruges en 25 årig mand med en højde på 1.73 meter og en vægt på 70 kg. Denne mand fryser ikke ved den angivne temperatur.

Ekstrem temperatur

Denne temperatur angiver, hvornår overlevelse stadig er mulig. Imidlertid forekommer hypotermi allerede her.

Som et alternativ til de angivne temperaturer kan du bevidst vælge en sommer-, vinter- eller helårssovepose. Soveposer med syntetisk fiber er mest velegnede fra forår til efterår, mens soveposer i dun også holder dig varm om vinteren.

Tip: De angivne referencepersoner er ikke ens for alle producenter. Derudover skal du også lytte til din egen personlige følelse, når det gælder kulde og de ydre omstændigheder. Omstændighederne omfatter ikke kun vejr, men også den personlige tilstand. Hopper du i soveposen på tom mave, vil du også fryse hurtigere.

Størrelse

Den korrekte størrelse på soveposen er ofte undervurderet. Det er ikke kun vigtigt, at du føler dig godt tilpas i det og kan bevæge dig. Det er meget vigtigere, at soveposen sidder så tæt som muligt, så der ikke er kolde pletter.

En sovepose, der er for stor: Fremmer dannelsen af kuldebroer, f.eks. Grundet for meget luft i fodområdet. 

En sovepose, der er for stram: Sørger for, at fyldet presses sammen. Dette skaber også kuldebroer og feel-good-faktoren reduceres markant.

Form

Soveposer fremstilles i adskillige varianter. Disse giver ikke kun en orientering om soveposens form. Den respektive variant angiver, i hvilken situation soveposen kan bruges. Følgende soveposeformer er blandt de mest populære:

Mumiesoveposer

En mumiesovepose har en hætte, og skifter form fra hovedet til fodområdet. Skulderområdet er gjort bredt og fødderne er meget smalle. Mellemområdet har et figursyet snit.

For nem ind- og udstigning har mumiesovepose en sidemonteret lynlås, der løber ned til fødderne. Mumiesoveposen har en højere isolerende egenskab, fordi der er mindre luft i soveposen. Ulempen er den reducerede bevægelsesfrihed.

Æggeformet

En sovepose formet som et æg har brede skuldre og bliver jævnt smallere mod bunden. Fodområdet er rundt i formen.

Tæppesoveposer

Her vælges en rektangulær form. Lynlåsen er monteret hele vejen rundt, så soveposen kan åbnes helt. Det kan enten bruges som picnictæppe, base eller et ekstra tæppe i teltet.

Selvom denne type sovepose giver mere bevægelsesfrihed, er varmefunktionen begrænset grundet den større luftmængde.

Soveposer til babyer

En sovepose til babyer har normalt ingen ærmer, så de ikke sveder om sommeren. Fodområdet er skåret generøst til, så barnet også kan sparke. Til vinteren er der modeller med ærmer.

Sovepose til børn

Der er søde soveposer med dyredesign til mindre børn. Der findes også tæppe- og mumiesoveposer til børn. Nogle producenter følger formen til babyer og skaber et rundt, stort fodområde til børnehavebørn. Jo ældre børnene er, jo mere voksent viser designet sig at være.

Dobbelt sovepose

Disse specielle soveposer er lavet i form af et tæppe, som giver plads til to personer. De produceres oftest uden hætte, og for at kompensere for dette, er der ofte to puder med.

Letvægts sovepose

Fokus i disse soveposer ligger i en lav vægt og lille pakkestørrelse. Der findes letvægtige soveposer som vejer helt ned til 150 gram og maks 1000 g. Disse modeller er skabt til sommer, vinter eller som en helårssovepose.

Sovepose til ekspeditioner

En ekspedition sovepose er også klar til brug ved meget lave temperaturer. Nogle af disse modeller er velegnede til temperaturer ned til -30 grader.

Bivy sovepose

Dette er en nødsovepose, der bruges til vandreture, camping eller ekspeditionsture. Den varmer, men beskytter også mod ydre påvirkninger. De er ofte vandtætte, vindtætte og rivefaste. Grundet manglende fylde har en bivy sæk en meget lav vægt og pakkestørrelse.

Materiale

Producenter bruger enten nylon eller polyester til ydermaterialet. Begge materialer er vandtætte, rivefaste, vindtætte og nemme at rengøre. Du vil opleve, at densiteten af det vævede stof oftest er specificeret.

Det anvendte tal angiver, hvor tæt stoffet er vævet. Jo højere tal, jo tættere, mere rive- og vejrbestandigt er stoffet. Indersiden af soveposen er ofte foret med bomuld. Dette materiale varmer og føles behageligt blødt.

Vægt og pakkestørrelse

Vægten og en lille pakkestørrelse er især vigtig, når du vandrer og er på tur i naturen. Tager du på camping, kan du vælge en tykkere og derfor tungere sovepose.

Ultralette soveposer tilbyder altid en meget lille pakkestørrelse, mens de øvrige soveposer kan foldes op til en lige så lille pakkestørrelse ved hjælp af kompressionsspænder.

Selvom dun giver mere volumen, giver det mindre vægt. En syntetisk sovepose i fiber tilbyder normalt en mindre pakkestørrelse.

Egenskaber

Mange er glade og tilfredse med at have indvendige lommer, hvor du kan opbevare genstande som nøgler, mobiltelefoner og andet, som gerne skal være i trygge hænder. Følgende udstyr er meget vigtigere:

Hætte

Omkring 30% af kropsvarmen går tabt gennem hovedet. Derfor er det vigtigt, især på køligere nætter, at have en hætte. Det skal sidde tæt nok til at undgå varmetab.

Termokrave

En termokrave forhindrer også varme i at slippe ud. I kombination med hætten holder den dig varm på kolde nætter og er også anvendelig uden hætte på varme nætter.

Velcro

Velcro anvendes mest i det øverste område af soveposen og forhindrer kulde og vådt i at trænge ind gennem lynlåsen.

Lynlås

Ideelt set skal der gerne være en tovejs lynlås. Hermed kan soveposen åbnes til enhver tid, så der sker individuel varmeregulering.

Kan tilsluttes

Mange soveposer giver mulighed for at blive forbundet til en anden sovepose. Dette skaber et sted, hvor I kan sove to personer.

Tilbehør til soveposer

Blandt det vigtigste tilbehør er opbevaringstasken, der skal være vandtæt - især til soveposer i dun.

Ejer du en sommersovepose, kan du udstyre den med en lagenpose, som også kaldes en liner. Den øger isoleringsevnen og holder dig varm selv i køligere temperaturer. Isoleringsmåtter kan også bruges, så kropsvarmen ikke frigives gennem gulvet.

Konklusion

Vi gav dig i dette indlæg en oversigt af de mest populære og bedste soveposer på markedet. Vi har sammenlignet en lang række populære varianter og mærker, så du forhåbentlig kan træffe den bedste beslutning på egen hånd. 

I denne købsguide har vi beskrevet de vigtigste købskriterier, når du skal købe sovepose.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om soveposer

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!