For at du ikke sveder i soveposer ved højere temperaturer, har de forskellige producenter og mærker udviklet sommersoveposen. En sovepose til sommer sikrer dig behagelige drømme, selv når det er høje temperaturer, men kan til tider også anvendes om vinteren.
Tarius +6 Regular fra Haglöfs er en kompakt sommer sovepose, hvor du får meget værdi for pengene. Høj kvalitet og syntetisk fuld af den eksklusive TriFusion® microfiber. Haglöfs Tarius +6 er lavet med en mumieformet facon, er fremstillet i polyester, vejer 1000 gram og kommer inkl. pakkepose.
Compact fra Treklife er en letvægts sovepose til sommer med en lav vægt på 620 gram. Den er udviklet i mumiedesign med vandafvisende ydre materialer. Komforttemperatur på 12 -25 grader. Treklife Compact sommer sovepose kommer i en flot sort og har en vægt på 620 gram.
Spark SpI fra Sea To Summit er en høj kvalitets sovepose til sommerbrug. Prisvindende teknisk design, letvægt på 340 gram og certificerede RDS dun og en komforttemperatur på 9 grader er blandt faktorerne. Sea To Summit Spark SP1 er lavet med 1/2 YKK lynlåse, og har vundet priser for dets tekniske design
Med Nordisk Puk +10 Curve får du en god og letvægtig sovepose til sommer fra det danske mærke, Nordisk. Sommersoveposen er kurveformet, har god komfort og en lav vægt på 660 g. Nordisk Puk +10 Curve fås i flere størrelser og kommer inkl. kompressionspose.
Med denne Tension Comfort 300 sovepose fra Y by Nordisk får du en sommersovepose, der er lavet af 90% dun og 10% småfjer. Det giver et løft på 600+ cuin. Nordisk Tension Comfort 300 vejer kun 695 gram, har en nedre temperaturgrænse på +3˚C og er ekstremt lækker. Y by Nordisk Tension Comfort 300 indeholder Crystal Down™ 90/10 fyld, og fås i flere størrelser.
Med en sovepose til sommer kan du tage på vandreferie med vennerne eller camping med familien og samtidig få en god nats søvn. Der findes et omfattende udvalg, hvorfor du med garanti kan finde den, som passer bedst til dig. Vi har hos Friluftsfreak lavet en bedst i test af sommer soveposer, og viser dig alle de populære modeller i denne test.
Anvendelse: Sommersoveposer er fremstillet til temperaturer mellem 10 - 24°. Fyldet skal gerne være tykkere eller tyndere alt efter hvordan du har det med temperaturen.
Fyld: Dun har en højere isoleringsevne, mens syntetiske fibre er bedre til at holde fugt ude.
Størrelse: Der er specielle soveposer til børn og babyer, som er egnet til sommerhalvåret. Er du voksen, og vil I gerne sove sammen, kan I med fordel vælge en dobbelt sovepose.
Der findes et hav af webshops og fysiske butikker, som tilbyder sommersoveposer. Der er mange modeller til både børn og voksne. Fordele og ulemperne ved en sommersovepose er følgende:
Lille pakkestørrelse
Åndbar
Fjerner fugt
Kan bruges som liner/lagenpose i en vintersovepose
Nem at vedligeholde og pleje
Hurtigtørrende
Ikke egnet til vinter
For varmt til en overnatning i hytte
Vi anbefaler, at du overholder følgende købskriterier, når du skal vælge din egen sommersovepose. Vi har hos Friluftsfreak sat fokus på de kriterier, der gælder for en sovepose til sommer. Du vil også kunne finde flere detaljer og kriterier i vores store test af soveposer.
Materiale
Fyld
Form
Størrelse
Vægt og pakkestørrelse
Jersey og bomuld
Disse materialer anvendes ofte i soveposer til småbørn og babyer. Materialerne er ikke vand- og vejrbestandige - de er derfor heller ikke egnet til udendørs brug. I dag er der også mærker, som tilbyder soveposer til babyer af økologisk bomuld.
Nylon
Nylon er slidstærkt og vandtæt. Af denne grund bruges dette materiale også ofte i soveposer til voksne.
Polyester
Polyester er også blandt et af de mere anvendte materialer i soveposer. Materialet har en holdbarhed tilsvarende nylon, men tørrer hurtigere.
Soveposer til sommer er som regel fyldt med et af følgende materialer:
Dun
Med dun får du en høj isoleringsgrad og et let materiale. Det er vigtigt, at dunen ikke flytter sig takket være kamrene for at sikre ensartet isolering. En af ulemperne ved dun er, at det reducerer sine isolerende egenskaber, når det bliver vådt. Dunsoveposer har som oftest altid en lille pakkestørrelse.
Syntetiske fiber
I modsætning til dun isolerer syntetiske fibre selv, når de er våde. Syntetiske fibre har dog generelt en lavere isoleringsevne end dun. Der er allerede et par syntetiske fibersoveposer, der kommer tæt på en dunsovepose. Ulempen ved disse modeller er dog den store pakkestørrelse og høje vægt. Syntetiske fibersoveposer er populære, fordi de er nemme at passe, pleje og tørrer hurtigt.
Uld
Brugen af uld som fyld er forholdsvis ny. Uld sikrer en god nats søvn, fordi det regulerer temperaturen og er ufølsomt over for fugt. En anden fordel er, at disse soveposer kan gå i vaskemaskinen.
En sommer sovepose fremstilles i følgende former:
Mumiesovepose: En sovepose formet som en mumie begrænser bevægelsesfriheden, men har en højere isoleringsevne. Den er derfor også velegnet til køligere nætter. En mumiesovepose passer i mange andre soveposer, hvorfor den også kan anvendes som liner/lagenpose.
Tæppesovepose: Disse er meget populære, fordi de kan åbnes helt op og bruges som tæppe, når temperaturen er høj. Dette forhindrer stort set sveden, og soveposen kan også bruges til hyttetur.
Sovepose med arme og ben: Disse modeller er designet til babyer og børn. En sovepose med ærmer varmer på køligere nætter, mens en sovepose uden ærmer er produceret til de varmere nætter. Her får du også et generøst fodområde for ikke at begrænse bevægelsen for babyen. En sovepose med ben er velegnet til større børn, der kan bruge den til at gå på toilettet om natten under camping.
Silke sommersovepose: En silkesovepose er den idelle lesager til vandreferier, trekkingture og backpacking. Disse varianter har en temperaturregulerende egenskab og kan enten varme eller køle. De siges også at have en insektafvisende funktion, hvorfor de er særligt populære i troperne og på varme sommernætter.
Når du leder efter den bedste sommer sovepose, skal du naturligvis vælge en, som passer perfekt til dig. Udover de specielle størrelser til babyer og børn, er der enkelte og dobbelte soveposer. Du vil også kunne finde modeller, der kan kobles sammen. Dette gør, at to individuelle soveposer kan laves om til én stor sovepose til to personer.
Skal du på cykel- eller vandretur, kan du med fordel vælge en sovepose med en lille pakkestørrelse og lav vægt. Ultralette modeller har en vægt på omkring 400 gram. Den næste kategori vejer ofte op til 800 gram, mens de tunge sommersoveposer kan nå en vægt på 1000 gram.
Nordisk
Sea To Summit
Fjällräven
Robens
Haglöfs
Marmot
Therm-A-Rest
Highlander
Treklife
Trespass
En sommersovepose er en sovepose, der fylder mindre end andre traditionelle soveposer. På grund af den lavere fyldning er isoleringsevnen også lavere, hvorfor den kun egner sig til højere temperaturer.
Visse sommersoveposer er ikke foret, som det er tilfældet med soveposer i silke. Er det en sovepose til småbørn og babyer, er der lavet udskæringer til ærmerne.
Det anbefales helt generelt at anvende sommersoveposen fra en temperatur på ca. 10 grader. Soveposerne er selvfølgelig designet til individuelle behov, hvorfor det skifter alt efter modellen. Derudover kommer brugerens individuelle varmeopfattelse også.
Soveposer til sommer fås til mange forskellige priser. Højere kvalitet i materialevalg, mærke og andre egenskaber kan påvirke prisen og gøre den dyrere. Du kan dog også få god kvalitetssoveposer til en god pris gennem tilbud og udsalg.
Der er mange gode sommersoveposer, som egner sig til vandreture. Det er vigtigt, at ikke kun størrelsen og vægten tages i betragtning. Meget vigtigere er, hvor og hvornår vandringen finder sted. Det kan blive forholdsvis koldt om natten i bjergene, hvorfor du i denne sammensætning med fordel kan vælge en model med tykkere polstring. Rejser du derimod i de sydlige lande om sommeren, kan du bruge en lettere sovepose af silke.
Skal du bruge en sovepose til begyndelsen eller slutningen af sommeren, bør ydermaterialet være lavet af nylon eller polyester. Disse materialer transmitterer ikke fremskyndende fugt. Fyldet skal være syntetisk fiber, der tørrer hurtigt og ikke mister sine isolerende egenskaber, selv når det er vådt. Når vejret er tørt og varmt, kan du vælge et andet materiale.
En sommer sovepose kan anvendes om vinteren, for eksempel på et vandrehjem, gæstehus eller andet. Du kan også anvende det som tæppe eller lagenpose i din vintersovepose.
Det er ikke nemt at finde den rigtige sommersovepose til den næste camping- eller vandretur, som passer bedst til dig. Her kan du med fordel tage imod erfaringer og anbefalinger fra andre købere og friluftsfreaks, der kan hjælpe dig i den rigtige retning.
Du kan købe sommersoveposer i de fleste friluftsbutikker, både online og fysisk. Du vil også i sommerhalvåret finde dem i de større supermarkeder. Her har du også mulighed for at finde udsalg og tilbud på soveposer til sommer.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!