Liggeunderlag øger komforten ved overnatning i naturen eller camping. Men det kan også bruges i haven, på terrassen eller til når/hvis du sover på trampolinen. Det altafgørende spørgsmål er: Hvilken variant skal det være?
Selvoppusteligt liggeunderlag fra Sea To Summit med en R-værdi på 4,3. Udviklet med Delta-Core teknologi og Pillow Lock system. Sea To Summit Camp Plus selvoppustelig liggeunderlag er mumie formet, har multifunktions ventil, Pillow Lock System og en vægt på 1.185 gram.
Godt og billigt liggeunderlag fra Treklife. Kommer med transportpose samt reparationssæt og en vægt på 1.050 gram. Treklife Foam R selvoppusteligt liggeunderlag er en prisbillig model og er lavet med PU foring og skum, der sikrer god varme om natten.
Et af de bedste liggeunderlag fra Exped med en R-værdi på hele 5,8 - det sikrer dig en god nattesøvn. Blødt og lækkert ydermateriale af øko-tex polyester. Exped Dura 6R LW DownMat liggeunderlag har en vægt på 1.060 gram og har foring af RDS-certificeret gåsedun.
Det selvoppustelige liggeunderlag, Trail Pro fra Therm-A-Rest giver dig komfort med dets tykkelse på 7,6 cm og indeholder samtidig skum, som giver en god nattesøvn. Therm-A-Rest Trail Pro liggeunderlag fås i tre størrelser, har en R-værdi på 4,4 og er fremstillet i Seattle, USA.
Selvoppusteligt liggeunderlag med Delta Core™ skum, som har horisontale luftkanaler. Fremstillet i 30D polyester med TPU laminering samt en R-værdi på 3.1. Sea To Summit Comfort Light selvoppusteligt liggeunderlag kommer med reparationssæt, vægt på 650 gram og cool design.
Der findes efterhånden en lang række forskellige underlag, som ikke kun adskiller sig med hensyn til struktur. Det er ikke nemt at holde styr på tingene her.
Hos Friluftfreak præsenterer vi fem forskellige modeller i vores test, og lister samtidig de vigtigste købskriterier, når du skal finde det bedste liggeunderlag. Disse oplysninger gør det nemmere at vælge en personlig favorit.
Læs også vores bedst i test af selvoppustelige liggeunderlag.
Det kan bruges i mange situationer, bl.a. I telt, på stranden, ved bålpladsen, men selvfølgelig også i haven eller terrassen. Et godt liggeunderlag har til formål, at du ligger eller sidder stabilt – selv hvis du befinder dig et sted, hvor terrænet er ujævnt.
Underlaget har en kompleks funktion, hvorfor de også findes i mange forskellige størrelser, design, bredder og modeller. De kommer samtidig også i diverse materialer, såsom oppustelig, skum, selvoppustelig samt kombineret skum/oppustelig – og sikkert meget mere. Vi kan derfor godt forstå, at du er udfordret, når du skal finde det bedste liggeunderlag, for valgmulighederne er uendelige.
Vi kan i denne artikel forhåbentlig gøre dig klogere på valget af det underlag, som passer bedst til dig.
Hvis du er til udendørs overnatning – uanset om det er i haven, til festival, shelter eller på trampolinen, er et godt liggeunderlag essentiel. Det sikrer dig en god nattesøvn, så du er udhvilet, frisk og klar til at gribe den næste dag med åbne arme. Vi har alle prøvet at sove dårligt, grundet en dårlig seng, underlag eller andet – og det er ikke det værd. Vi anser det derfor som vigtigt, at du køber et godt underlag, når du overnatter udendørs.
Det er derfor også værd at bide mærke i, at intet underlag bare et et underlag. Disse underlag skiller sig ud og ingen er ens. Du vil opdage, at nogle er designet og produceret, således de vejer mindst muligt, hvorimod andre f.eks. er bredere. De forskellige designs og modeller, har alle hver deres egenskaber. Her er det vigtigt, at du vælger det underlag, som passer bedst til dig.
Det skal gøre det muligt for outdoor entuastiasten at sove komfortabelt. For at denne idé kan blive til virkelighed, skal du tage følgende funktioner og egenskaber i betragtning:
Type
Størrelse
Vægt
Materiale
Stabilitet
Isoleringsevne
Når du skal købe et underlag, vil du opleve at der findes mange forskellige varianter, modeller og hver med deres egen funktioner og egenskaber. Her vil du f.eks. Støde på helt basale liggeunderlag, som blot kan være et lag skum, men også oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag, som giver et helt andet udgangspunkt for en god nattesøvn.
Liggeunderlag går til tider også under navnet, camping madrasser, men det er ikke helt det samme, vel? Liggeunderlag er som regel for tynde til et hårdt underlag, medmindre du vælger en tykkere model. Alternativt bruges de ofte på en feltseng eller sågar en luftmadras.
Dette er tykkere liggeunderlag eller luftmadrasser, som puster sig selv op. Det selvoppustelige liggeunderlag ruller du ud, og så fylder det simpelthen sig selv med luft. Smart? Ja!
Når det har pustet sig op med luft, kan du efterfølgende regulere luften manuelt, hvis du vil have mere eller mindre.
Luftsenge er højere end normale luftmadrasser, og giver derfor en særlig god beskyttelse og god sovekomfort. Ulempen er, at de skal pustes op med en luftpumpe, som du også skal finde plads til i bagagen.
Disse specielle madrasser ligner en skummadras til sengen og kan nemt klappes og foldes sammen. De kan også med fordel anvendes som siddeplads, da de kan foldes på tre led. Ulempen ved de sammenfoldelige madrasser er, at de har en stor pakkestørrelse.
Fordelen derimod er, at de fungerer uden luft og kan bruges med øjeblikkelig virkning.
For at skabe et godt udgangspunkt for en god nattesøvn, skal du huske at tage højde for størrelsen. Hvis du vælger et liggeunderlag, der er for smalt, fungerer det ikke, når du sover. Hvis det derimod er for kort, vil dine fødder stikke ud. For at du undgår dette, skal du vælge den rigtige størrelse for dit underlag.
185 x 76 centimeter
195 x 120 centimeter
195 x 70 centimeter
228 x 152 centimeter
120 x 200 centimeter
180 x 200 centimeter
Godt at vide: Jo højere dit liggeunderlag er, jo bedre er komforten også. Simple underlag har en højde på omkring fem centimeter, hvorimod en luftseng kan have en højde på 22 centimeter.
Når du skal finde det bedste liggeunderlag til dit eventyr – uanset om det er vandretur i Danmark, cykelferie eller overnatning i haven, er vægten essentiel. De helt lette vejer kun et par hundrede gram, og passer ned i enhver vandrerygsæk sammen med dine vandrestave og mikrofiber håndklæde.
På en campingtur er vægten som udgangspunkt ubetydelig, fordi madrassen bliver sat op på én gang, og bliver der i lang tid. Derfor kan du sagtens medbringe en større af slagsen, som vejer et par kilo. Hvis du skal på vandretur, cykelferie eller andet, hvor oppakningen ikke skal være for stor, er det her vigtigt, at du tager vægten i betragtning. Vi vil personligt selv foretrække et let liggeunderlag på et par hundrede gram, som nemt kan finde plads i rygsækken. Dermed skåner du også ryggen.
Vigtigt: Ultralette liggeunderlag til trekking- og vandreture er normalt selvoppustelige. I nødstilfælde anbefaler vi, at du tager et reparationssæt med dig, så småskader straks kan repareres.
Underlaget bruges udendørs, hvorfor materialet skal være modståelig overfor al slags vejr og gerne vandafvisende. Derfor vil du også se, at producenterne af liggeunderlag benytter sig af følgende materialer:
Dette materiale bruges primært til luftmadrasser. Materialet er vandtæt og nemt at rengøre. Derudover det det meget robust og tager ikke skade med det samme, selv ved mindre skader.
Dette materiale bruges også til luftsenge. Ligesom vinyl er materialet vandafvisende og modståelig overfor vejret. Det er også meget robust, hvorfor materialet er specielt egnet til enhver udendørs brug.
For at skabe et blødt og behageligt soveklima dækker mange producenter luftsenge med velour.
I foldbare madrasser, liggeunderlag samt oppustelige liggeunderlag, bruges der ofte skum, hvilket gør den lige så behagelig at sove i, som i din egen seng.
Dette materiale er også populært, og er ofte forsynet med en TPU-belægning. Belægningen af TPU forstærker de vandtætte egenskaber og gør basismaterialet meget holdbart.
Et stabilt liggeunderlag er kendetegnet vil følgende faktorer:
Oppustelige liggeunderlag skal holde på luften i lang tid
Det må ikke føles, som at ligge på en vandseng
Du skal til enhver tid have mulighed for, at kunne vende dig under søvn
Har du købt et større liggeunderlag til to personer, bør den andens søvn ikke forstyrres af bevægelser
Der må ikke gå hul på det med det samme, hvis det lægges oven på sten
Overfladen under liggeunderlaget skal ikke kunne mærkes
Da et liggeunderlag – oppusteligt eller ej – ikke altid tages i brug om sommeren, skal det have rigtig gode isolerende egenskaber.
Producenter og mærker af liggeunderlag angiver ofte det temperaturområde, som det er egnet til. Højkvalitetsmærker som Sea To Summit, Klymit, Therm-A-Rest osv. nævner også varmeværdien. Dette giver dig en indikator af, hvor meget det isolerer og dermed varmer.
Vær forsigtig: I værste fald kan et dårligt isolerende liggeunderlag føre til forfrysninger. Er du usikker på dit underlag, bør du for en sikkerheds skyld lægge to madrasser oven på hinanden.
Så forskellige som mærkerne generelt er, er deres liggeunderlag også forskellige. Nogle af mærkerne har specialiseret sig i ultralette versioner til vandre- og trekkingture.
Andre fokuserer dog på camping fans og ejere af et “mobil home”. Priserne på de enkelte producenter og mærker varierer også.
Herunder kan du se følgende kendte og populære producenter og mærker, som laver blandt de bedste liggeunderlag på markedet.
De fleste outdoor nørder kender til Sea To Summit, som er kendt med god grund. Virksomheden blev oprettet i 1983 i Australien, eftersom ejeren, Roland Tyson, var lidt af en Friluftsfreak selv. Han dyrkede klatring og følte, at markedet manglede letvægtsudstyr. Eftersom han intet kunne finde, begyndte han at designe og fremstille sit eget udstyr.
Dette var starten på Sea To Summit og det tog pludselig fart, da Roland fik en opgave om at fremstille klatreudstyr til Tim Macartney-Snape, som ville bestige Mount Everest. Udstyret skulle kunne klare fra “Sea To Summit”, hvorfor dette blev navnet på mærket, og siden da er de ikke gået ubemærkede hen.
I dag tilbyder Sea To Summit blandt de bedste liggeunderlag på markedet, både normale, men også oppustelige. I deres sortiment finder du naturligvis også alt andet fra telte, gryder, drybags, soveposer og meget mere.
I 1972 blev Therm-A-Rest etableret, da personerne, Neil Anderson, John Burroughs og Jim Lea slog sig sammen. De tre herre opfandt det, som kaldes “åbne celler”. Dette er de celler, som der er i oppustelige underlag, og giver luften mulighed for at fordeles rundt i underlaget, alt efter hvor trykket befinder sig. Genialt? Ja, det må siges!
Therm-A-Rest blev for alvor kendt grundet dette, men sidenhen har sortimentet udviklet sig gevaldigt, og nu tilbyder de også soveposer, liggeunderlag samt letvægtsunderlag.
Klymit er blandt de nyere virksomheder, når det gælder outdoor segmentet. Virksomheden blev oprettet i 2007 og hele to år senere, i 2009, blev deres første produkt lanceret.
Klymit har skabt deres opmærksom på deres V-formede underlag, men tilbyder i dag også soveposer, telte og underlag.
Grundet det kæmpestore sortiment, når du foretager søgninger, såsom “liggeunderlag” og “bedste liggeunderlag”, kan det være svært at navigere rundt i. Hvilket underlag er egentlig helt præcist det, som du har brug for?
Dette er også en af grundene til, at vi har lavet denne guide til køb af liggeunderlag, så du forhåbentlig finder det underlag, som passer bedst til dig. Vi håber, at denne guide har gjort dig klogere på købet af liggeunderlag, og ellers er du altid velkommen til at tage kontakt til os, så vi kan hjælpe dig yderligere.
Der er ikke noget, som det bedste eller mest komfortable liggeunderlag. Alle skal selv bestemme, hvilket materiale de vil sove på, og hvor høj underlaget skal være. Størrelsen afgør ligeledes også, hvor behageligt det er at sove på.
Til en vandre- eller cykeltur skal det være vandtæt og frem for alt meget robust. Størstedelen af tiden kommer madrassen til at hvile direkte på jorden, hvorfor den skal være mere holdbar, end når den bruges i en campingvogn. Underlaget skal ligeledes også have gode, isolerende egenskaber.
Der er en del mærker, som laver rigtig gode “normale” og oppustelige liggeunderlag. Det er derfor værd at tage et kig på udvalget af de kendte mærker.
De helt simple kan du ofte købe i supermarkeder som Rema, Føtex og Bilka. I Danmark findes der også en del outdoor butikker, fysiske såvel som online, hvor du kan købe gode liggeunderlag. Af fysiske butikker er der f.eks. Friluftsland og Spejdersport, men også online butikker, såsom Backpackerlife, Grejfreak og Friluftslageret.
Disse butikker forhandler naturligvis ikke kun liggeunderlag, men også vandresko, gasbrændere og alt du har brug for til dit næste outdoor eventyr.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!