Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Klatresko

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har testet nogle af produkterne, men ikke alle.
Denne artikel indeholder annoncer

Hvis du gerne vil klatre, har du selvfølgelig brug for et par klatresko. Grundet deres mange egenskaber kan du hænge dig fast på selv de stejleste klippe- eller bouldervægge, da skoene er udviklet med enormt meget skridsikkerhed. Læs med her, og bliv klogere på de bedste klatresko.

Klatresko Test: Top 5 Bedste Klatresko

scarpa-vapor-v
Annonce

1. Scarpa Vapor V

Bedste klatresko
Pris: 1.048 DKK

Vapor V fra Scarpa er en prisvindende klatresko, som er præcis i sit udtryk, men samtidig også meget alsidig. Klatreskoen sikrer dig masser af støtte. Scarpa Vapor V klatreskoene vejer 240 gram pr. sko og er designet med en Vibram® XS Edge sål samt Talyn mellemsål.

Styrker stabilitet & giver kontrol
Udviklet med Bi-Tension™ system
3,5 mm tyk Vibram® XS Edge ydersål
Fås kun i én farve
la-sportiva-tarantula-boulder
Annonce

2. La Sportiva Tarantula Boulder

Bedste billige klatresko
Pris: 749 DKK

Tarantula Boulder fra La Sportiva er en af de mest solgte klatresko. Tarantula Boulder modellen er en ekstrem komfortabel klatresko, som er udviklet specielt til bouldering.

Læs vores test af La Sportiva Tarantula Boulder.

Klatresko til bouldering
Tynd foring ved tæer
Let forspænding & velcrolukning
Ikke oplagt til traditionel klatring
scarpa-veloce
Annonce

3. Scarpa Veloce

Bedste premium klatresko
Pris: 1.249 DKK

Scarpa Veloce er en lettere aggresiv, komfortabel og blød klatresko. Den giver også masser af støtte og føling på de stejlere ruter og svære problemer, når det gælder bouldering. Scarpa Veloce er vegansk fremstillet, har en 4 mm ydersål og er lavet med en overdel i mikrofiber.

Egner sig både til begynder & øvet
Velcrolukning
Ekstra performance & friktion
Høj pris
la-sportiva-tarantula
Annonce

4. La Sportiva Tarantula

Bedste klatresko til bouldering
Pris: 778 DKK

La Sportiva Tarantula er en god, allround, men også billig klatresko til begynderen. Skoen kommer med masser af komfort og velcrolukning, hvilket gør den nem at få af og på. Fås i 2 farver. La Sportiva Tarantula klatreskoene vejer 290 gram pr. sko og har en FriXion RS 5 mm sål.

God komfort
Præcision & kontrol
Godt greb på klippe & kunstgreb
Ikke mange tekniske specifikationer
la-sportiva-finale
Annonce

5. La Sportiva Finale

Bedste klatresko med snøresystem
Pris: 1.091 DKK

Finale fra det anerkendte mærke, La Sportiva, er en klatresko med masser af ventilation og komfort. Klatreskoen er behagelig og tætsiddende, og du får ekstremt meget værdi for pengene. La Sportiva Finale er lavet med snørebåndslukning samt en 5 mm Vibram® XS Edge sål.

Value for money
5 mm Vibram® XS Edge sål
Fås i to farver
Mindre holdbart end alternativer

Indholdsfortegnelse

Uanset om du klatrer indendørs eller udendørs, har du brug for et par gode klatresko, så du kan hænge fast og få kontrol. I vores bedst i test af klatresko kommer vi ind på de vigtigste funktioner i klatresko, samt hvad du skal være opmærksom på ved køb.

Tjekliste til køb af klatresko

Type: Der er forskellige typer af klatresko til traditionel klipning, bouldering og indendørs klatring med reb. Du skal naturligvis vælge den klatresko, som passer bedst til dig alt efter hvilken type klatring, du dyrker.

Form: Der er forskellige krumninger på klatresko, og hvor meget pres der kan lægges på tæerne. En flad sko anbefales dog altid til nybegyndere.

Stivhed: Er du begynder, anbefales relativt stive klatresko, der giver mere støtte til foden.

Snøring: Der er forskellige typer af snørebånd til klatresko, som hver især giver deres fordele og ulemper:

  • Snørebånd giver god komfort, og holder stramt selv efter, at du har klatret i længere tid. Hvis du ved, at du foretrækker ofte at skifte mellem sko, anbefales snørebånd ikke. Velcro er derimod nemt og hurtigt at tage af og på. 

  • Velcro kan dog løsne sig med tiden og sidde mindre stramt, end en velsnørret klatresko kan.

  • Slip on klatresko er praktiske og hurtige at tage på og af. Materialet kan dog strække sig over tid, hvilket kan ændre pasformen på skoen.

Størrelse: Størrelse er essentielt, når du køber klatresko. Inden du køber, bør du tjekke producentens størrelsesskema, da størrelserne kan adskille sig gevaldigt alt efter hvilket mærke og model, du vælger.

bedste-klatresko

Hvordan vælger jeg de rigtige klatresko?

Før du køber klatresko, er det godt at kende til de relevante termer inden for funktioner og egenskaber af skoene:

Downturn: Downturn beskriver krumningen på den forreste del af skoen. Hvis den forreste del, hvor tæerne er, buer meget nedad, er skoen udviklet med downturn. 

Forspænding: Forspændingen kan ses på hælen af skoen. Hvis klatreskoen ses fra siden, kan du trække en lige eller diagonal linje til skaftet. Hvis denne linje er diagonal, er klatreskoen udviklet med forspænding.

Asymmetri: Med asymmetriske klatresko placeres foden i en bestemt position, som giver meget understøtte at træde på. Symmetriske sko anbefales til begyndere indenfor klatring.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af klatresko?

  • Type

  • Forspænding og downturn

  • Stivhed

  • Snørebånd vs. velcro

  • Sål

  • Størrelse og pasform

Type af klatresko

Afhængig af hvor og hvilken type klatring du dyrker, er der specielle klatresko, som bedst egner sig til din situation:

Traditionel klatring

Til den traditionelle form for klatring er komfortable klatresko med en lille grad af downturn eller slet ingen bedst egnede. Derudover skal de være behagelige at have på og have en stiv mellemsål. Til mere tekniske ruter anbefales en klatresko med mere downturn.

Bouldering

Bouldering klatresko har ofte en stor downturn og masser af gummi. På stejlere vægge er disse klatresko perfekte, og sikrer dig masser af støtte. Dog er disse klatresko ikke altid de mest behagelige at have på over længere tid.

Klatring i hal

Er du begyndt at klatre i en indendørs hal, f.eks. klatring med reb, anbefales det at købe behagelige sko uden downturn. Her kan du også spare lidt penge ved at købe en begyndermodel, indtil dit niveau kræver en bedre og mere professionel sko.

Derudover anbefales klatresko med velcro, så du på nem vis kan skifte sko efter en lang dag i klatrehallen.

Hvad er forskellen på forspænding og downturn?

Afhængig af hvilken klatresko du vælger, adskiller de sig i deres downturn og forspænding. Du finder alt i klatresko, fra en flad sko til en bananformet. Jo mere en aggressiv downturn og forspænding skoen er udviklet med, desto mere pres kan der lægges på tæerne.

Aggressive klatresko anbefales til stejlere ruter, hvorimod en fladere sko anbefales til mindre stejle vægge, hvilket også gør det mere behageligt at klatre ruten.

Hvor fleksibel skal en klatresko være?

Stivheden i klatreskoen afhænger hovedsageligt af dine personlige præferencer. Er du ny til sporten, bør du dog vælge en forholdsvis stiv sko, da denne giver mere støtte til foden.

Skal jeg vælge snørebånd eller velcro til klatresko?

Når du kigger på klatresko, kan der skelnes mellem snørebånd, velcro og slip-on. Klatresko med velcrolukning eller slip-on ses oftere tilbudt.

Snøring

Snørebånd giver en god og præcis pasform, der holder ved, selvom du har klatret i lang tid. Skoen kan snøres ind, så den passer helt perfekt til føddernes form og bredde. Klatresko med snørebånd kan dog være upraktiske, hvis du ofte tager skoene af og på.

Velcro

Klatresko med velcro er utrolig nemme at tage på og af. Disse sko er særligt velegnet til bouldering, hvis du f.eks. skifter mellem klatresko og bare fødder.

Lukningen kan dog godt løsne sig efter gentagen klatring, og samtidig kan du heller ikke tilpasse skoen lige så godt, som du kan med snørebånd.

Slip-on

Slip-on klatresko er meget komfortable på fødderne. Materialet har det desværre med at udvide sig med tiden, hvorfor klatreskoene godt kan miste den gode pasform med tiden.

Hvilken sål skal mine klatresko have?

Gummisålen på klatresko bestemmer, hvor godt den klæber til klippen eller væggen. Jo mere klistret, jo hurtigere glider skoen af, hvilket gør den mindre holdbar end andre modeller.

Visse mærker og producenter af såle er særligt populære. Vores anbefaling går på klatresko med enten Vibram eller Stealth sål.

Hvilken pasform og størrelse til klatresko?

Størrelsen på klatresko afviger til tider massivt fra den kendte skostørrelse. Derfor bør producentens specifikationer overholdes før køb, og du bør samtidig undersøge størrelsesforholdet i skoen.

Som udgangspunkt er klatresko relativt smalle. Det betyder dog ikke, at de skal bryde cirkulationen. Skal du bruge lang tid på at tage dine klatresko på, har du højst sandsynligt valgt en model, der er for lille.

De forskellige egenskaber af materialer bør også overvejes:

  • Læder har en tendens til at strække sig over tid

  • Syntetiske sko har en tendens til at holde formen

Godt råd: Sørg for at prøve klatresko med begge materialer, i forskellige størrelser og fra flere mærker. Vi har alle forskellige former på fødder, hvorfor det er godt at prøve skoene på, inden du træffer valget om at købe.

Klatresko mærker

La Sportiva

La Sportiva er måske det største og mest kendte mærke, når det gælder klatresko. Det italienske mærke startede helt tilbage i 1928, hvor de designede og fremstillede udstyr til bjergbestigning. Virksomheden har haft en enorm påvirkning på industrien inden for udvikling, design og produktion af udstyr til klatring og bjergbestigning.

Scarpa

Scarpa blev etableret i Italien i 1938 af manden, som også står bag Guinness World Records bøgerne. Scarpa er i dag kendt over det meste af verden, og laver fantastisk udstyr til friluftslivet, uanset om det er klatresko, brede vandresko eller gode vandrestøvler.

Black Diamond

Kender du allerede til klatring, kender du højst sandsynlig også til det amerikanske mærke, Black Diamond. Mærket fremstiller både udstyr til klatring, men også ski og bjergbestigning.

Ocùn

Ocùn blev etableret i 1992 af Pavel Hendrych, eftersom han begyndte at klatre og naturligt udviklede en kærlighed til sporten. Hendrych startede med at designe og fremstille klatreseler, men udvidede stille hans sortiment til også at indholde klatresko og meget mere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om klatresko

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!