Kajak

Artiklen er lavet i samarbejde med vores eksperter samt deres erfaring, research og anbefalinger. Vi har ikke selv testet produkterne.
Denne artikel indeholder annoncer

Kajakken er blandt de mest populære bådklasser inden for kanosejlads. Dette betyder også, at der er et kæmpe udvalg af forskellige modeller og mærker, som du kan bruge til at nyde naturen. I vores bedst i test kan du blive klogere på de bedste kajakker på markedet.

Kajak Test: Top 5 Bedste Kajakker

buran-520-recycled-havkajak-med-ror
Annonce

1. Buran 520 Recycled

Bedste kajak i test
Pris: 9.995 DKK

Buran 520 er en kajak med ror, der er fremstillet i genbrugsmaterialer. Den er sporty og let, men også enormt slidstærk og solid, da de anvendte materialer er forarbejdet og indeholder mindre olie end nyere, traditionelle kajakker i plastik. Buran 520 Recycled kajakken er let at ro og designet med en spids stævn samt bund med let V-kant.

Fremstillet i genbrugsmaterialer
Flot & fleksibelt design
Retningsstabil & let kajak
Fås kun i én farve
rainbow-laser-515-havkajak
Annonce

2. Rainbow Laser 515

Bedste billige kajak
Pris: 6.995 DKK

Rainbow Laser 515 er en af de mest populære kajakker i Danmark og ses ofte anvendt i klubber, efter- og højskoler samt til uddannelse. Med Rainbow Laser 515 kajakken får du en stabil, brugervenlighed og meget stabil kajak, der er designet uden ror/finne. Kajakken vejer 26 kg, og anbefales til personer mellem 160 - 195 cm.

Fremstillet i Europa
Begynderkajak til klub, skoler & uddannelse
Retningsstabil, robust & brugervenlig
Bør ikke anvendes til bølger & barske forhold
seabird-inuk-club-glasfiber-diolen-havkajak
Annonce

3. SeaBird Scott MV Glasfiber/Diolen Havkajak m/ finne

Bedste premium kajak
Pris: 15.995

Inuk Club Glasfiber/Diolen kajakken fra SeaBird er hurtig, smidig og designes nu af SeaBird med licens fra den anerkendte kajakdesigner, Rob Feloy. SeaBird Inuk Club Glasfiber/Diolen er en højkvalitets kajak, der har masser af fart, stabilitet og samtidig også let indstigning. Kajakken har en vægt på 23 kg og maks. lastvægt på 140 kg.

Let, smidig & høj ydeevne
Lavt agterdæk for god ergonomi
Unikt design
Høj pris
prijon-seayak-junior-pro-borenekajak
Annonce

4. Prijon Seayak Junior PRO Børnekajak

Bedste kajak til børn
Pris: 6.495 DKK

Prijon Seayak Junior PRO er en kajak til børn fra det tyske mærke, Prijon. Prijon Seayak Junior PRO børnekajakken byder på god, tysk kvalitet, brugervenlighed og er et oplagt valg til barnet, som skal have en god havkajak til børn. Prijon Sseayak Junior PRO børnekajak har en længde på 383 cm, bredde på 56 cm og vægt på 18 kg.

Tysk kvalitet & gode sejlegenskaber
Cool design
Anbefalet personstørrelse: 35 - 55 kg
Lille udvalg af farver
rainbow-oasis-430-havkajak-gul
Annonce

5. Rainbow Oasis 430

Bedste kajak til begynder
Pris: 7.995 DKK

Rainbow Oasis 430 er blandt de mest solgte kajakker i Danmark og er det oplagte valg til dig, der vil have en god, let og solid begynderkajak. Kajakken er særligt stabil, hvorfor den kan anvendes til flere formål og grene indenfor kajaksporten. Rainbow Oasis 430 har en samlet vægt på 24 kg, og har en bredde på 63 cm og længde på 430 cm.

Mest solgte havkajak i Norge for 8. år i træk
Klimavenligt fremstillet i Europa
Fås i 6 farver
Anvendes ikke til surfing

Indholdsfortegnelse

Stabilitet, nem gang, manøvredygtighed, sikkerhed og komfort kendetegner en god kajak. Ved at vælge en kajak med disse egenskaber, er du garanteret ubegrænset mængder af sjov på din næste tur.

Uanset om du er en afslappet kajakroer, leder efter det næste flerdages eventyr eller opleve hygge med familien, giver vi dig en grundig gennemgang af, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe den bedste kajak.

Tjekliste til køb af kajak

Anvendelse: Kajakker er ikke ens, og de er alle udviklet og designet til hver deres formål. En kajak designet til roligt vand har andre egenskaber end en, der er designet til at udforske vandfald eller begå sig på havet.

Holdbarhed: Udover den rette pleje er især materialet afgørende for, hvor længe kajakken holder. Skal du have en kajak til fritid er PE, PVC og stof forstærkende materialer som tarpaulin ofte anvendt.

Manøvredygtighed: Med stigende længde falder manvøredygtigheden, men samtidig glider den også gennem vandet med blot et par pagajtag. 

Komfort og brugervenlighed: Bekvemmelighed er især vigtig for længere ture i kajak. Der er forskellige typer sæder, ventilationsåbninger, rygstropper og støtte til fødder, knæ og lår. Hvis du ønsker en særdeles behagelig tur, skal du sørge for, at siddemulighederne er individuelt justerbare.

Sådan træffer du den rigtige beslutning ved køb af kajak

Kajakroning er blandt de mest effektive og tiltalende former for menneskedrevet træning på vandet. Blandt hovedmotiverne for kajaksejlads for vandsportsentusiaster er natur- og landskabsoplevelser, sjov og fornemmelsen af den vilde natur. At ro kajak er god træning, men giver samtidig også fantastiske oplevelser i naturen, som mange af os ikke vidste eksisterede.

Og hvordan finder du så den bedste kajak? Vi har hos Friluftsfreak samlet de vigtigste fakta i denne bedst i test af kajakker og afslører, hvad du skal være opmærksom på for at finde en kajak med de rette egenskaber og det rigtige udstyr.

Hvad er de vigtigste egenskaber og funktioner ved en kajak?

Når du leder efter den bedste kajak, bør du bestemt være opmærksom på følgende funktioner og egenskaber:

  • Type kajak
  • 1’er eller 2’er kajak
  • Materiale
  • Skrog
  • Udstyr
  • Størrelse

Hvilke typer af kajakker findes der?

Kajakker kommer i mange forskellige former til en række forskellige formål. Enhver type kajak har egenskaber, der er optimalt egnet til bestemte anvendelsesområder.

Men hvilken type kajak er den bedste?

Tænk over, hvilke farvande du vil navigere rundt i, og hvordan du vil bruge din kajak. Først og fremmest kan kajakker opdeles lidt mere groft i tre kategorier:

  1. Turkajakker: Kajakker til tur i åer, på søer og floder
  2. Havkajakker: Kajakker til åbent hav, bugter, og brændinger
  3. Whitewater kajak: Kajakker til at padle gennem strømfald og sværere forhold

Der er glidende overgange mellem disse tre kategorier. Udover de helt traditionelle whitewater kajakker, findes der også hybrid modeller til tur og whitewater (kaldes også crossover kajak). Dette gør sværhedsgrader fra let til middel whitewater muligt, men med en crossover kajak kan du også følge med turkajakkerne på tur.

Inden for de tre hovedkategorier af hav-, tur- og whitewater kajakker er der også yderligere inddelinger og specialiseringer.

Turkajak eller havkajak?

En havkajak kan du anvende på større floder, søer, åer, samt flere forhold - og det samme gør sig gældende for turkajakker. Fordelen ved en turkajak i forhold til en havkajak er dens lidt kortere længde, hvilket i sidste ende også giver en bedre manøvredygtighed.

Her er det omvendte dog ikke tilfældet. En turkajak er ikke ideel til søs, og kan endda udgøre en større sikkerhedsrisiko.

Er du overbevist om, at du ikke vil på ture på havet, kan du fint bruge en turkajak. En havkajak skal bruges til at sejle på åbent hav, men afslappede ture på søer, floder, åer, m.m. er også muligt.

kajak-bedst-i-test

Hvorfor skeg- og styresystemer på hav- og turkajakker?

Mange tur- og havkajakker er udstyret med skegs, styreskegs eller styresystemer, og det er selvfølgelig ikke uden grund. Det har nemlig disse fordele:

Skeg: En skeg er et sværd på ca. 20 cm, der kan strækkes ud i agterstavnen. Det forhindrer afdrift i vinden og sikrer bedre retningsstabilitet.

Styresystem: Med et styresystem kan en bagmonteret kontrol styres via et kabelsystem med fodpedaler.

Styreskeg: En styreskeg er en styrbar skeg, der kombinerer fordelene ved både en skeg og et styresystem.

Kajak til 1 eller 2 personer?

Især inden køb af hav- eller turkajak opstår spørgsmålet, om du helst skal sidde i kajakken alene eller i par.

Godt teamwork er essentielt i en to-personers kajak, for ellers kan forholdet hurtigt gå i stykker.. Det er derfor afgørende, at du har en god tandem partner ved køb af en 2 personers kajak.

Paddle to alene?

Fordele

  • Kun én kajak til transport af to personer
  • Hurtigere sejlads med mindre kraft mulig
  • Uanset erfaringsniveauet på de to tandempartnere er det stadig muligt at padle sammen

Ulemper

  • Mindre variation
  • Gensidig hjælp er ikke mulig i tilfælde af kæntring
  • Det er ikke muligt at padle alene i mange par

En 2 personers kajak med en stiv ydre skal ikke padles alene. Inden for oppustelige kanoer og kajakker findes der modeller, hvor sæderne kan bevæges frit.

Ved at fjerne det ene sæde og flytte det andet sæde til midten af kajakken, bliver en to personers kajak til en 1 personers kajak. En stor fordel, hvis der skal transporteres meget bagage eller den, der padler, er meget tung. 

Materiale

Når du har besluttet dig for en af kajakkerne fra kategorierne, f.eks. en turkajak, skal den næste vigtige beslutning tages.

Oppustelig eller stiv skal?

Nogle kajakmodeller, f.eks. creeker eller havkajakker, fås kun med en stiv skal. I touring sortimentet findes der modeller med oppustelig skal og modeller med fast skal.

Er oppustelige modeller mere følsomme end de solide?

Grundlæggende kan dette spørgsmål besvares med ja, da den tynde skal på en oppustelig kajak er mere følsom overfor skarpe genstande. Der er dog særligt robuste oppustelige materialer,f.eks. EPDM, som blandt andet bruges i oppustelige whitewater kajakker.

Omvendt findes der også kajakker med stiv skal, f.eks. Lavet af kompositmaterialer som GRP, der er mere følsomme over for at røre grund end kajakker med en oppustelig skal af høj kvalitet.

Sejler oppustelige kajakker anderledes end kajakker med stiv skal?

Grundet konstruktionen kan formen på en oppustelig kajak aldrig fremstilles så strømlinet som på en traditionel med en stiv skal. Det betyder, at en kajak med en stiv skal ikke kan sammenlignes med en oppustelig kajak.

Hvorfor overhovedet vælge en oppustelig kajak?

Oppustelige kajakker har den fordel, at de ofte er billigere i indkøb - og ofte meget billigere. En anden stor fordel er, at den lave vægt og selvfølgelig det, at kajakken lettere kan transporteres og opbevares grundet den lille pakkestørrelse.

Foldekajak: Kompromis mellem stift og oppustelig skal?

Hvis du ikke kan vælge mellem en oppustelig kajak og kajak med stiv skal, er der et alternativ: foldekajakken. Den består af et solidt skelet dækket med en robust ydre hud.

En foldekajak kan være lige så robust som en kajak med stiv skal. Den har derudover også lignende egenskaber som en turkajak med stiv skal, og kan stadig foldes sammen og dermed transporteres og opbevares for at spare plads.

Hvilket materiale til en kajak med stiv skal?

Når du har besluttet dig for en kajak med stiv skal, skal du nu beslutte dig for det rigtige materiale til kajakken. De vigtigste materialer når det gælder køb af kajak er:

Polyethylen: PE er et særligt robust og holdbart materiale, men også forholdsvis tungt. De fleste whitewater kajakker er fremstillet i PE.

Glasfiberforstærket polyester (GRP): Kajakker i GRP er lidt lettere end kajakker i PE, men også mindre robuste. GRP er let at reparere og billigt.

Laminater lavet af kulstof eller aramid: Laminerede kajakker er endnu lettere og mere robuste end GRP kajakker, men kommer ikke i nærheden af robustheden ved en kajak i PE. Laminerede kajakker fremstilles oftest i hånden og er tilsvarende dyre. Tur- og havkajakker af høj kvalitet er ofte lamineret.

Hvilket materiale til kajak med oppustelig skal?

Vil du gerne have en kajak med et oppustelig skal, findes der også forskellige materialer med hver deres kvaliteter:

PVC: PVC har et meget godt pris- og ydelsesforhold. Materialet har kun en holdbarhed på omkring 10-15 år, da det blødgøres over tid. PVC kræver derfor konstant pleje.

Ethylen, Propylen, Dien, Monomer (EPDM): EPDM anvendes til oppustelige kajakker af høj kvalitet. Det kan modstå øget belastning og højt tryk. Holdbarheden er årtier, men er også væsentlig dyrere end PVC.

En afgørende faktor i kajakker med et oppustelig skal er tykkelsen på materiale. Jo stærkere materialer er, jo mere robust og tungere er kajakken samtidig. Hvis der ikke er angivet nogen materialetykkelse på købstidspunktet, er det bedst at beslutte sig ud fra kajakkens vægt.

Sådan findes det rigtige kompromis mellem mobilitet og robusthed i en kajak

Der er ikke noget som en kajak, der er meget let, ekstremt robust og alligevel foldbar til ethvert formål. Du bør beslutte dig ud fra dine muligheder, krav og præferencer.

Følgende gælder for alle typer kajakker: Jo mere du vægter robustheden, desto mere mobilitet (vægt og pakkestørrelse) skal du spare på. Omvendt gælder det samme: Jo mere mobil en kajak skal være, desto mindre robust vil den være.

Skrogform

Skroget er undersiden af kajakken og kaldes også bunden af en kajak. Formerne på skroget er meget forskellige fra den enkelte kajak.

Hvorfor er skrogets form vigtig?

Formen på skroget er afgørende for, hvordan kajakken sejler. Kajakkens adfærd består i store træk af disse tre faktorer:

Stabilitet: Jo mere stabil en kajak er, jo sværere er den at kæntre på grund af ændring af din vægt eller ydre påvirkninger.

Evne til at glide: Jo mere aktiv en kajak er, jo bedre glider den og jo mindre kraft kræves pr. padletag og dermed også højere tophastighed.

Manøvredygtighed: Jo mere manøvredygtig en kajak er, jo hurtigere kan den vendes. 

Disse ovenstående tre faktorer interagerer med hinanden. Hvis du for eksempel leder efter en kajak, der er så let som mulig, er du nødt til at gå på kompromis med andre egenskaber.

Skrogformer: Køl og kajakkens bred

Når du kigger på kajakken nedefra, bør der være fokus på bredden på skroget. En anden vigtig faktor er desuden kølen.

Kølen er en spids central fordybning i skroget, der løber på langs. Jo mindre udtalt kølen er, desto fladere er skroget. Der er også visse skrogformer, der slet ingen køl har. 

Hvilken indflydelse har formen på håndteringen?

Skrogets bredde: Jo bredere skroget er, jo mere manøvredygtig, stabil og adræt er kajakken.

Køl: Jo mere udtalt kølen er, desto glattere, mere stabil og mindre manøvredygtig er kajakken.

Åben eller lukket kajak?

Et af de vigtigere spørgsmål at stille, inden du køber en kajak: Skal min kajak være med åben eller lukket top?

Fordele ved åben kajak

  • Nem at komme af og på over og under vand

Ulemper ved åben kajak

  • Vand kommer ind i kajakken
  • Varmetab i koldt vejr
  • Mindre hold i kajakken

Fordele ved lukket kajak

  • Intet vand i kajakken
  • Varmen forbliver i
  • Bedre greb og mere kontrol

Ulemper ved lukket kajak

  • Sikkerhedsrisiko
  • Sværere at komme ind og ud

Udstyr til kajak

Det sidste vigtige købskriterium er udstyr til kajakken. Afhængig af hvor og hvad du skal bruge kajakken til, skal du have følgende udstyr:

  • Sædesystem: Sædet skal være behageligt og have en rygstrop/ryglæn. Du skal kunne justere siddemulighederne, så der er mest mulig kontakt med kajakken som muligt.
  • Fodstøtter: Vil du padle på en sporty måde, kan du ikke undgå at bruge justerbare fodstøtter, da de giver ekstra støtte.
  • Aftapningsprop: I kajakker med lukket overskrog gør en aftapningsprop bagerst på kajakken det nemt at dræne vandet efter en tur.
  • Håndtagsstropper: Alle kajakker skal være udstyret med håndtagsstropper ved stævnen og agterstavnen. Håndtagsløkker gør transporten nemmere, og i tilfælde af kæntring, kan du nemt genoprette balancen i kajakken og få styr på den.

Nogle forhandlere sælger kajakker i sæt, f.eks. Med en lukket kajakpagaj, pumpe og andet tilbehør til kajak. Ekstra udstyr som dette er oftest fint i starten, men er ofte ikke af særlig god kvalitet.

Hvis du vil sikre dig, at den næste kajaktur ikke fejler noget grundet tilbehøret, bør du købe kajakken og tilbehøret separat.

Størrelse: ikke alle kajakker er egnet til enhver kropsvægt

Inden for, især whitewater kajakker, spiller størrelsen en vigtig rolle. Producenter tilbyder derfor kajakmodeller i forskellige størrelser.

I de fleste tilfælde finder du kajakmodeller i størrelserne S-XL på markedet, som er tildelt vægtintervaller.

De forskellige størrelser adskiller sig hverken i form eller håndtering, kun volumen og dermed er længden og bredden også forskellige.

Kajak mærker

Når du skal købe en kajak, vil du opdage, at der findes et hav af forskellige modeller og mærker. Det kan være en jungle at finde rundt i - specielt hvis det er første gang, at du skal købe en kajak. Vi har herunder samlet de mest populære mærker og producenter af kajakker:

Seabird Kayaks

Seabird Kayaks er en af de største producenter af havkajakker i Europa, når det gælder plastik, glasfiber/diolen, carbon og kulstof/kevlar. Seabird blev etableret i 2006 i Norge af Len Ystmark, som har mange års erfaring inden for kajakindustrien.

I dag producerer Seabird Kayaks en lang række tur- og havkajakker, samt en række udstyr og tilbehør til kajak, blandt andet pagajer og padler.

Oru Kayak

Oru Kayak blev etableret i 2012 af Anton Willis og Ardy Sobhani i Californien. De to mænd havde en ambition om at forbinde mennesket dybt med naturen, hvorfor de besluttede sig for at udvikle og designe foldekajakker.

I dag designer og producerer Oru Kayak flotte kajakker, som har vundet op til flere priser.

Perception Kayaks

Mærket, Perception Kayaks, har eksisteret i mere end 40 år, og har gennem årene introduceret rigtig mange mennesker til kajaksporten. Perception Kayaks er amerikansk og har base i Greenville, South Carolina, hvor de designer, udvikler og producerer kajakker.

Norse Kayaks

Norse Kayaks er et norsk firma, som har været i kajakindustrien siden 2001. I år 2013 begyndte de at udvikle deres egne Norse kajakker. Kajakker fra mærket, Norse, er kendt for høj kvalitet og designet med omhu fra eksperter med mange års erfaring.

Struer Kajak

Struer Kajak er dansk og blev etableret i år 1947. De to grundlæggere havde et mål om at lave blandt de bedste kajakker til professionelle, og gennem tiden har Struer Kajak med deres kajakker i træ vundet op til flere olympiske medaljer.

Struer Kajak står for godt håndværk, flot dansk design og topkvalitet. De har blandt andet lavet kajakker, såsom Sea Hunter kajakken, blandt andet bag Sea Hunter kajakken, Tiderace og mange andre modeller.

Thomasson Design

Björn Thomasson fra Sverige er stifteren bag Thomasson Design, der udvikler, designer og producerer fantastiske kajakker og kanoer.

Aquilo Kayaks

Aquilo Kayaks er et svensk mærke, der har haft kajakker med deres eget mærke, Aquilo Kayaks, på markedet i mere end 15 år. Aquilo producerer ikke kun kajakker, men tilbyder også produkter inden for Stand Up Paddling, f.eks. oppustelige SUP boards.

Aquarius

Aquarius er et anerkendt mærke inden for kajaksporten, som har været på markedet siden 1983. Aquarius designer og producerer gode kajakker, men også en række tilbehør, såsom vandtætte tasker, drybags og mere til.

ZEGUL Kayaks

Zegul blev etableret i Sverige i 2008 af Alexander Nyborg og Johan Wirsen. De to mænd havde et mål om at fremstille en high-performance havkajak, med masser af stabilitet og et lækkert, enkelt design. Deres første kajak blev til Zegul 550, som blev en sand succes og blandt de bedste havkajakker i Europa.

Neumann

Neumann er et tysk firma, som fremstiller kajakker, kanoer, SUP boards og padler til SUP og kajak i høj kvalitet.

Bestway

Bestway fremstiller en lang række produkter, men er især kendt for deres oppustelige kajakker og kanoer. Bestway kajakker kan fås til forholdsvis billige penge, og giver dig en unik oplevelse på vandet.

Rainbow Kayaks

Rainbow Kayaks er et italiensk mærke, der gennem mange år har fremstillet flere typer af kajakker i høj kvalitet. Udvalget af kajakker hos italienske Rainbow Kayaks er stort, og her finder du både touring, fiskekajakker, kanoer, men også havkajakker og mange flere. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om kajak

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!