Hald Sø Rundt

Syd for Viborg finder du Hald Sø, der rummer af historie, naturskønne områder og eventyr, du sent glemmer! Vi har hos Frilutsfreak gået vandreturen, Hald Sø Rundt, og fortæller dig i dette indlæg om den fantastiske rute rundt om Danmarks tredjestørste sø.

Indholdsfortegnelse

Fantastiske landskaber & natur

Hald Sø ligger syd for den jydske by, Viborg, der blandt andet er kendt for sin domkirke, men som også er en af de ældste byer i Danmark. Du kan derfor sagtens slå et smut forbi Viborg enten før eller efter, du har gået vandreruten. Lidt mere syd for Hald Sø finder du Skelhøje, hvor vandreruten, Kalk Kaminoen, starter og slutter.

Hald Sø skuffer i den grad ikke, og bød på enestående natur, flotte landskaber, kuperet terræn og samtidig også et par udfordringer, eftersom det var meget mudrede på nogle af stierne. Dertil skal det siges, at Hald Sø vandreruten ikke er en markeret rute - endnu - hvorfor du bliver nødt til at være lidt kreativ indimellem.

Hvor starter Hald Sø Rundt?

Eftersom det er en rundtur og du slutter samme sted, som du startede (såfremt du ønsker det), er der flere steder, hvor du kan starte din vandring.

Der er parkeringspladser ved Niels Bugges Kro, som er hvor vi startede fra. Her kommer du ret tidligt ud på nogle af de flotte træbroer og dernæst ud til Hald Slot, som er hyggeligt at se, læse lidt historie om og nyde den smukke udsigt fra slottet af.

Du kan også vælge at starte tæt på Dollerup og Dollerup Bakker, hvor badebroen findes. Dette sted kendes også som "Hald Sø parkering syd". Der findes helt sikkert også mange andre steder, hvorfra du kan starte ruten og der er intet rigtigt eller forkert.

Hvor lang er Hald Sø Rundt vandreruten?

Hvis du går turen helt tæt langs søen, er den ca. 17 km. Det kan dog ske, at du kommer ud på nogle lidt sjove stier og bliver nødt til at gå tilbage og ændre kurs, da ruten ikke er markeret. Det skete et par gange for os, men nu kender vi også ruten - og den er fantastisk!

hald-soe-rundt-traebro
Start på træbroerne ved Niels Bugges Kro
hald-soe-rundt-de-fem-halder
hald-soe-rundt-traebro-02
hald-soe-rundt-flotte-traeer
hald-soe-rundt-hald-slot-01
Hald Slot set nedefra

Ruinen Hald Slot

Er du fra Viborg og omegn, har du med garanti været på et visit forbi Hald Slot. Det er nemlig en af de mest populære udflugtsmål ved Viborg, og det er til at forstå.

Ruinen Hald Slot byder nemlig på en masse flot natur, hyggelige vandrestier og udforskning i området. Derudover kan du også gå ind og op i slottet, hvor du kan læse om historien bag samt nyde en fantastisk udsigt over landskabet.

De fem halder

Der er i alt 800 års historie omkring Hald Slot og dets fem halder, som inkluderer følgende:

  • Gammel Hald
  • Valdemars Skanse
  • Ruinen Hald Slot
  • Daas Herregård
  • Hald Hovedgård
hald-soe-rundt-hald-slot
Vi nærmer os Hald Slot Ruin
hald-soe-rundt-01
Udsigten oppe fra Hald Slot

Unikke landskaber og enestående natur

Hald Slot er som et indhak i søen, hvorfor du efterfølgende skal gå tilbage og dreje mod søen, så du forsøger at gå så tæt som muligt langs den. Det er ikke altid nemt, især ikke hvis du går en dag, hvor det de tidligere dage har regnet, for det kan blive meget mudret!

Vi er dog ikke bleg for lidt mudder, udfordringer og forhindringer, som i høj grad kan minde om en ægte forhindringsbane. Det gør det alt andet end lige bare meget sjovere! Der er jo ikke nogen, der har sagt, at det skulle være let at gå rundt om Hald Sø.. Jeg anbefaler derfor i høj grad et par gode vandresko med masser af greb (jeg havde selv et par RevolutionRace vandresko på)

Selvom der var mudret, vejene drillede og vejret havde set sig sur på os nogle dage forinden, kommer du alligevel til fantastiske, frie og naturskønne områder, som du ser på billedet til højre.

hald-soe-rundt-natur
Landskaber i fuldstændig ro!
hald-soe-rundt-12
Sådan startede træbroen med at se ud - meget flot
Sådan så det sidste stykke ud. Balancen trænes!
hald-soe-rundt-19
En omgang ekstremt mudret sti, men det var sjovt
hald-soe-rundt-09

Udfordringer på vandreruten rundt om Hald Sø

Det er lige præcis disse udfordringer, som jeg talte om!

Som du også kan se på ovenstående billeder, starter træbroen helt fint ud, men det sidste stykke er ikke bygget helt færdigt, så vi blev nødt til at balancere på de træpinde, som der var - men bare rolig - broen bliver sikkert snart lavet færdig.

Udfordringen til venstre var ikke meget nemmere, da vi skulle forsøge at gå de steder, hvor der var mindst muligt mudret og vandet - det var ikke rigtig til at undgå, så har du ikke vandtætte vandresko, vil du helt sikkert kunne mærke vand i vandrestrømper og sko. Det ændrer dog ikke på, at det gjorde det en helt del sjovere - synes vi!

hald-soe-rundt-20
Vi nærmer os Dollerup badebro i den sydlige del af søen
hald-soe-rundt-17
hald-soe-rundt-05

Slutter ruten ved Niels Bugges Kro

Vi sluttede vandreturen, Hald Sø Rundt, af ved kroen, hvor vi også startede. Der var konfirmationer i weekenden, som vi gik, hvorfor der var rigtig mange biler parkeret, men det er der selvfølgelig ikke på samme måde i en normal weekend.

Stor anbefaling af Hald Sø Rundt!

Vi har ingen dårlige ord om Hald Sø og den fuldstændig fantastiske natur! Det eneste vi kunne ønske er, at den blev markeret som en vandrerute. Det vil gøre det meget lettere for de, som ønsker at gå turen.

Det kan dog også være, at Viborg Kommune ikke er interesseret i at gøre det til en vandrerute, da den ellers vil blive alt for bemandet, men hvad ved vi. Det er i hvert fald en af de smukkere vandreruter i Danmark!

hald-soe-rundt-06

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om Hald Sø Rundt

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!