Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Grejsdalstien

Grejsdalstien er en vandrerute på 16 km, der går gennem Grejsdalen mellem Vejle, Grejs og Jelling. Ruten er forholdsvis kuperet, og tager dig gennem smukke landskaber, bøgeskove og Danmarks natur, når den er bedst! Læs med her, og bliv meget klogere på Grejsdalstien.

Indholdsfortegnelse

Hvor starter Grejsdalstien?

Vandreruten strækker sig mellem Vejle, Grejs og Jelling, hvorfor du både kan starte i Vejle og Jelling og dernæst tage toget retur, medmindre du selvfølgelig har nogen, som kan samle dig op. Startsteder for begge byer kan ses herunder:

  • Start i Vejle: St. Grundet Skovvej bag Vejle Sygehus
  • Start i Jelling: Museet 'Kongernes Jelling', Gormsgade 23, 7300 Jelling

Ruten er markeret med en orange trekant, som du kender det fra andre vandreruter. Vi startede i Vejle, hvor der også var en lille firkant, hvor der stod Grejsdalstien og "Jelling 15,3 km" under, så her herskede der absolut ingen tvivl om, at vi var på rette vej.

Fra Vejle centrum til Grejsdalstien

Vi startede i Vejle centrum omkring kl. 09:00, hvor vi gik en lille tur gennem byen og gågaden, inden vi nåede til starten af Grejsdalstien, som du finder bag Vejle Sygehus.

Herefter kommer du relativt hurtigt ud på en grussti, som sender dig mod Nørremarken. Allerede her kan du mærke, hvordan det bliver en naturskøn og -rig tur med masser af træer, grønne områder og hyggelige veje, du skal vandre på.

vejle-midtby
Nem adgang fra Vejle centrum
Orange markerer Grejsdalstien
Mod Nørremarken
grejsdalstien-mod-noerremarken

Mod Nørremarken det går!

Det første stykke af ruten fra Vejle mod Nørremarken skuffer bestemt ikke, som du også kan se på billedet til venstre. Dejlige og brede stier med masser af grønt, giver dig et syn, som du sjældent bliver træt af!

På venstre side har du togskinnerne og på højre side har du skoven, men tro det eller ej, du kommer ikke til at lægge mærke til, at der er togskinner og tog, der kører på din ene side, for naturen giver så meget stilhed.

Efterhånden begynder du at nærme dig Grejsdal, hvor du for alvor kommer dybere ind i naturen, der kommer mere terræn og stigninger går højere, både op og ned. 

Tavle med information om Grejsdalen fra Grejs til Jelling
grejsdalstien-23
Dybe skove
grejsdalstien-26
Lidt asfalt undgår du ikke

Fantastisk træbro i Grejs Skov!

Et stykke inde i Grejs Skov kommer du til denne, synes jeg, fantastiske træbro, der skal krydses. Jeg elsker personligt selv broer, når jeg er på vandretur, da jeg synes, at det giver lidt forandring. Det inkluderer både træbroer som denne, men også underlag i træ, der er lagt ind, som du skal gå på. Det er hyggeligt, ser godt ud i spil med den grønne natur og giver som sagt lidt variation i din rute.

Hvad jeg ikke på forhånd vidste var, at dette langt fra var det sidste stykke træ eller bro, som jeg skulle gå på. Det viste sig, at der med tiden ville dukke flere og flere underlag op i træ, der spillede perfekt ind i naturen, hvis du spørger mig!

grejsdalen-vejle-til-jelling-traebro
Den smukkeste træbro på ruten
grejsdalstien-46
grejsdalstien-52
grejsdalstien-63

Bakkede terræn på Grejsdalstien

Hvis du tror, at du kommer ud på en rute, hvor du blot skal gå lige ud i samme terræn, kan du godt tro om. Grejsdalstien byder på kuperet terræn, der både sender dig op, ned og sidelæns ad stier i grus, bakkede områder inde i skovene og du snydes selvfølgelig heller ikke for en større trappe, som du skal ad.

Vi startede i Vejle og sluttede i Jelling, og ønsker du at gå færrest højdemeter, kan du med fordel vælge at starte i Jelling og gå ruten mod Vejle.

Grundet det kupererede terræn kan jeg derfor anbefale et par gode vandresko eller vandrestøvler, som sikrer dig ekstra greb i de bakkede arealer. 

grejsdalstien-56
grejsdalstien-baenk
Bænk på ruten

Når du når til asfalten, ved du, at der ikke er længe til, at du omsider rammer Jelling. Der er mange, som ikke synes, at vandreture og asfalt hænger sammen, men det kan være svært at undgå.

Jeg synes personligt ikke selv, at asfalt er en negativ ting, men der skal helst ikke være for meget af det, da jeg nyder at være ude i ingenting. Og når jeg går på en vej, føler jeg ikke, at jeg for alvor er langt væk - selvom det kan du jo godt være..

Lidt asfalt kommer der også
Hyggelige stier på den sidste del

Asfalt kombineret med små, hyggelige stier

Selvom der kommer asfalt til sidst, er det godt kombineret med andre små ruter og stier, som gør forbi vand og grøn natur. Du har dog vejen på venstre side hele tiden, men det gør intet og ruten er stadig 100% det værd.

Jelling og palisadehegnet i sigte

Pludselig kan du se Harald Blåtands palisadehegn, som er markeret med hvide betonstolper. Palisaden rammede i gamle dage runestenene, gravhøjene og kongsgård. Det er i dag Danmarks største vikingeanlæg, og blev optaget på verdensarvlisten fra UNESCO i 1994, og palisaden blev herefter i 2018.

Derudover finder du også Jelling Museum, Jelling Kirke og Jellingstenene, som helt klart også er et besøg værd!

Derudover er det faktisk her, hvor Grejsdalstien slutter. Vi tog et kort smut forbi det lokale supermarked, fik en sandwich og lidt at drikke, og så tog vi ellers toget tilbage til Vejle, som var super nemt.

Grejsdalstien - en vandring værd!

Hvis du spørger os hos Friluftsfreak, er en vandretur på Grejsdalstien bestemt det værd! Og det er uanset, om du vælger at vandre fra Vejle til Jelling eller Jelling til Vejle. Vi anbefaler dog, at du gør dig forberedt på et kuperet terræn og har rigeligt med mad og drikke med, hvis du er afsted på en varm dag, som vi var.

Du kan læse mere om Grejsdalstien på VisitVejle.

Palisadehegnet - Danmarks største vikingeanlæg
Jelling Kirkegård
jelling-stenen
Jellingstenene
Jelling Højene

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om Grejsdalstien

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!