Leder du efter en ny gravel cykel, så du kan komme ud og give den gas på grus? Gravel bikes er eksploderet i popularitet, og det er ikke uden grund - det er nemlig ekstremt sjovt! Læs med her, og bliv klogere på de bedste gravel cykler til herrer og damer, men også til prisen.
Revolt 1 fra Giant er en gravel bike fremstillet i et letvægtigt stel af aluminium samt en forgaffel i kulfiber. Gravel cyklen kommer med Shimano GRX RX-400 gear, hydrauliske skivebremser og kører ekstremt godt på grusveje, stier i naturen samt asfaltveje - Giant Revolt 1 gravel cyklen er en god allrounder.
Med Octane Gravel Urban fra MBK får du en gravel cykel, der kan bruges hele året, både til fede cykelture, men også hverdag og fritid. MBK Octane Gravel Urban 7g er lavet med indvendige Shimano Nexus gear, 28" hjul med Panaracer GravelKing SK 700x38C dæk og kommer i et enkelt, flot design.
Med TCX Advanced Pro 1 fra det anerkendte mærke, Giant, får du en letvægts gravel cykel i carbon, der byder på god håndtering, brugervenlighed og hurtig acceleration. Giant TCX Advanced Pro 1 er designet med integreret skivebremseteknologi med flade monteringer, gennemgående aksler, tubeless ready Giant WheelSystem og så er det en cykel, der har vundet utallige pro-sejre!
Bergamont Grandurance 6 er en alsidig gravel cykel, der kan bruges i alle forhold. Den kan både fås med skærme og bagagebærer, men også helt nøgen. Bergamont Grandurance 6 gravel cyklen kommer med 20" ultra lite AL-6061 tubing, 20 udvendige Shimano GRX gear, og er designet i en forholdsvis let aluminiumsramme.
Giant Revolt Advanced 2 er en sand klassiker og best-seller hos Giant, når vi taler gravel bikes. Her får du en gravel cykel med D-fuse styr og sadelpind, helt ny Advanced grade carbon ramme og forgaffel, der vejer mindre end sidste års model. Giant Revolt Advanced 2 er en fed all-round gravel bike, der både kan bruges på landevej, grus og i skovområder.
Der findes mange modeller, når du søger efter en god gravel cykel, som kan give dig tonsvis af nye oplevelser og erfaringer med venner og bekendte. Det kan faktisk blive en udfordring at skulle vælge en cykel, da der kommer flere og flere til, men vi har heldigvis samlet de bedste gravel cykler i denne bedst i test.
Vi gør dig opmærksom på, hvad du skal lægge mærke til, når du køber en gravel cykel. Det kan forhåbentlig skåne dig for at lave de fejl, som vi tidligere har lavet, når vi har skulle købe en god gravel bike.
En gravel cykel kendes også som gravel bike, og er helt simpelt en racercykel til grus. Cykling på grus er eksploderet i de seneste år, og er i øjeblikket en af de hurtigst voksende markeder i cykelindustrien, men hvorfor tænker du måske?
Cykling på grus og grusveje er ekstremt sjovt, og især når du kan give den gas og få fart på, som du kan med en gravel cykel. Det kan i lange træk tænkes som landevejscykling, men på grusveje i stedet for landevej og normalt med knoppede dæk.
I Danmark har vi mange grusveje, der gør, at du kan cykle mange kilometer, før du rammer asfalt igen. Det er for mange tiltalende, da det gør, at du kommer ud på mindre befærdede veje i et typisk mere fredeligt miljø, hvor du kan nyde naturen og landskabet med mindre distraktion fra motorveje, køretøjer og andet, der støjer.
Men gravel cykler er slet ikke begrænset til kun at kunne køre på grusveje, i hvert fald ikke hvis du får en god en af slagsen. Disse tillader dig nemlig også at køre på stier og asfalt, hvorfor du får en cykel, der kan klare det hele.
Da cykling på grus først blev populært, var der ikke nogen cykler på markedet, som var designet til cykling på disse veje. Gravel cykler var altså ikke “opfundet” endnu. Det gjorde, at mange af de inkarnerede cykeleksperter begyndte at ændre i deres nuværende cykler, sætte nye dæk på og gøre dem klar til at være gravel bikes - blot for at komme ud og give den gas på grusvejene.
Efterhånden som markedet for gravel bikes blev større og større, begyndte producenterne at lægge mærke til det, og nu har størstedelen af mærkerne gravel cykler i deres sortiment. Det ses også, at Shimano har skabt deres helt egen GRX-serie, der er en række af komponenter, som henvender sig specifikt til gravel cykler.
Du behøver selvfølgelig ikke en gravel bike, for du kan sagtens køre på grus på en enhver anden cykel, men du får det så meget sjovere, hvis du vælger en gravel bike, der er designet, udviklet og skabt til det. Producenterne har trods alt finpudset alt, hvad der giver blandt de bedste gravel cykler på markedet. Dette inkluderer geometrien, dækafstanden, ramen og andre komponenter, der er nøje gennemtænkt.
En af de gode ting ved de fleste gravel cykler er, at de er meget alsidige og nemt kan fungere som landevejscykler, men også klare helt let kørsel på singletrack.
Ligesom med alt andet du køber, er der også overvejelser ved køb af en gravel bike. De kommer nemlig i alle former og størrelser, forskellige stel, hjulstørrelser og er bygget på hver deres måde. Det er vigtigt at overveje, hvor og hvordan du i sidste ende planlægger at køre på din gravel cykel samt hvor meget du er villig og i stand til at betale.
Gravel cykler er, ligesom landevejscykler, oftest dimensioneret i centimeter. Størstedelen af producenter tilbyder deres stel i flere størrelser, så der er en model til enhver højde. Er du i tvivl om, hvilken størrelse cykelramme du skal have, bør du kontakte producenten.
Gravel bikes kommer med forskellige størrelse hjul alt efter, hvilken størrelse cyklen er. Mange stel er designet til at fungere med flere forskellige hjulstørrelser.
I modsætning til en traditionel landevejscykel, hvor du ønsker et glat og smalt dæk, der reducerer rullemodstanden på asfalterede overfalder, vil du på en gravel cykel hellere have et normalt dæk med mere omkreds og luftvolumen samt lidt slidbane, der giver ekstra trækkraft på ujævne overflader.
Her findes der også dæk i mange forskellige størrelser og i hver deres design, der passer til forskellige forhold.
De fleste gravel cykler er udstyret med skivebremser, enten hydrauliske eller mekaniske. Ved mekaniske skivebremser aktiveres de af et kabel. Hydrauliske skivebremser er normalt dyrere end deres mekaniske modstandere, da de er mere komplicerede og med hydraulisk væske, der aktiverer stemplerne i bremsekalibrene.
Begge typer af bremser fungerer godt, da de typisk er mindre påvirket af fugt og mudder.
Gravel bikes er produceret i alle materialer, du kan komme i tanke om, selvom aluminium og kulfiber er de mest almindelige. De store cykelmærker fremstiller deres stel i begge materialer for at tilbyde deres cykler til forskellige prisklasser og dermed ramme en bredere vifte af smag og budgetter.
Du vil også kunne finde gravel cykler med stel i stål og titanium, men disse materialer er mere niche, og ses ikke ofte.
Størstedelen af gravel cykler er produceret i enten kulfiber, også kendt som carbon, eller aluminium. Begge materialer egner sig særligt godt til cykelrammer, men har tydelige forskelle. Aluminium er et forholdsvis let materiale, der samtidig er billigt at producere og fremstille. Rammer og cykelstel i aluminium er stort set altid billigere end rammer i kulfiber, selvom de typisk er en smule tungere.
Kulfiber er et meget letvægtigt materiale, og er samtidig væsentlig dyrere. Derfor vil du også opleve, at gravel cykler i carbon har en noget højere pris. Kulfiber er et let og stivt materiale, men kan også manipuleres i produktionsprocessen med varierende layups for at producere forskellige køreegenskaber. Derfor betaler du også en noget højere pris for dette materiale.
Der findes en lang række af cykelmærker, som specialiserer sig i at lave gode gravel bikes, så du kan få en fed cykeloplevelse. De mest kendte og bedste mærker når det gælder udvikling, design og produktion af gravel cykler er følgende:
Det afhænger i høj grad af, hvad du ønsker at din gravel bike skal kunne. Du kan få en god gravel cykel til 12.000 kr., men du får selvfølgelig en endnu bedre af slagsen til 30.000 kr. De billigste gravel cykler koster fra omkring 7.000 kr., og de dyreste kan koste fra 50.000 kr. og opefter. Valget er i sidste ende dit, og du skal vælge en cykel, som passer til dine præferencer og pengepung.
Du finder et stort udvalg af gravel cykler hos din lokale cykelhandler, både fysisk og online. Her vil du også finde gode tilbud på gravel cykler, billige som dyre og alt andet cykeltøj og udstyr, som f.eks. cykelbukser og cykeljakker.
Valget af din kommende gravel cykel afhænger af, hvad du vil bruge den til. Du ved derfor bedst selv, hvilken gravel cykel, som passer til de underlag, du vil køre på. Vi har testet mange gravel cykler, og du kan bl.a. læse vores test af Ridley Kanzo A GRX400 eller blive klogere i denne bedst i test af gravel cykler.
De fleste cykelforhandlere har et godt udvalg af gravel cykler, og her finder du dem ofte også på tilbud. Vil du gerne have en billig gravel cykel, kan du både købe en på tilbud, men du kan også købe en brugt på DBA (Den Blå Avis) eller andre brugtmarkeder.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!
Per siger:
Jeg synes i mangler en del detaljer omkring hvori forskellen på en billig og en billig, midrange cykel ligger. Forskellen på carbon og alustel i fht. Køreoplevelsen.
Christian siger:
Hej Per,
Tak for din besked og konstruktive kritik til vores indlæg om gravel cykler. Jeg vil forsøge at tilføje yderligere information til artiklen omkring forskellen på en billig og dyrere gravel bike samt forskelle som materialer i carbon og aluminium gør for køreoplevelsen.
Din kommentar er i høj grad værdsat.
Med venlig hilsen
Christian fra Friluftsfreak