Så snart de første varme solstråler rammer dig, kommer du i godt humør og folk trækkes ud i naturen. Den bedste tid på året begynder, især for folk der vilde med at grille og lave mad i naturen. Det giver dig mulighed for at afprøve en støbejernsgryde eller dutch oven, som de også kaldes.
Med en dutch oven i støbejern fra Petromax kan du ikke galt i byen. Den kommer med en robust hank, tre ben for stabilitet, samt et termometerhul til at kontrollere temperaturen. Petromax Dutch Oven FT6 er det perfekte valg til bagning og madlavning i det fri.
Her får du en mindre støbejernsgryde af slagsen, men stadig fra velkendte Petromax. I FT3 modellen er gryden 1,8L, medens låget rummer 0,7L. Desuden designet med termometerhul Petromax Dutch Oven FT3 har en diaemeter på 16 cm, højde på 7,1 cm og vejer 5.2 kg.
Med denne dutch oven fra Petromax får du en støbejernsgryde, som er rummelig, aldsidig i brug til madlavning og samtidig masser af stabilitet. Med Petromax Dutch Oven FT9 får du en oplagt gryde til madlavning i naturen og det fri, hvad end det er bagning eller gryderetter.
Denne støbejernsgryde fra Petromax kan indeholde hele 18 liter, hvorfor du nemt kan lave mad til større forsamlinger. Desuden også udviklet med hank og termometerhul. Petromax Dutch Oven FT18 vejer 17.9 kg, har en højde på 16,5 cm og en volumen på 16,1 liter.
Grundet den lavere vægt kan du transportere denne dutch oven rundt, men får samtidig al kvaliteten, som Petromax har at byde på. Perfekt til 1-2 personer. Petromax Dutch Oven FT1 er en mindre dutch oven, der er nemmere at komme rundt med grundet lav vægt på 3 kg, volumen på 0,93 liter og en højde på 7 cm.
En dutch oven giver mulighed for at tilberede næsten alle retter i naturen, som tidligere kun kunne tilberedes på komfuret eller i ovnen. Se vores bedst i test af dutch oven, og bliv meget klogere på valget af de bedste støbejernsgryder.
Læs også vores test af bålgryder.
En dutch oven går også under navnet, hollandsk ovn og er en støbejernsgryde. De klassiske dutch ovens har tre fødder og et låg. Du kan bruge dem til at lave mad uden for på grillen eller over bålet. Ved hjælp af kul placeret under og oven på din støbejernsgryde, bliver støbejernet opvarmet og varmen fordeles jævnt.
Der findes også dutch ovens uden fødder, som du kan bruge til komfuret og ovnen. Men skal du bruge gryden udenfor, giver fødder en høj grad af stabilitet til gryden, som kan være nødvendigt. Materialet i en støbejernsgryde gør gryden til et næsten uforgængeligt køkkenredskab, hvori du kan lave langt de fleste og lækre retter.
Som tidligere nævnt, består en dutch oven af en gryde med tre ben og et støbejernslåg. Fødderne giver dig et stabilt ståsted og samtidig mulighed for at placere kul eller briketter under gryden. Disse kan du også lægge på låget, hvilket skaber over- og undervarme som i en traditionel ovn. Eftersom støbejern optager og lagrer varmen særligt godt, tilberedes maden jævnt på alle sider.
At tilberede måltider i en hollandsk ovn er forholdsvis enkelt og ligetil: Læg din mad, f.eks. En steg direkte i gryden og fyld den med lidt vand. Læg nu låg på, og sæt din støbejernsgryde på gløderne. Afhængig af maden, bør gryden hvile et par timer. Sørg for, at låget åbnes så lidt som muligt, da varmen ellers vil gå tabt. Størstedelen af dutch ovens har en lille fordybning, hvor du kan stikke et termometer igennem. Når den ønskede temperatur er nået, er måltidet klar.
Høj kvalitet og holdbarhed
Stort udvalg af modeller og designs
Skånsom tilberedning af maden
Jævn varmefordeling
Konstant temperatur
Mulighed for over- og undervarme
Mange forskellige tilberedningsmuligheder til retter
Låg kan anvendes som serveringsfad
Lav vedligeholdelsesindsats
Høj vægt
Ikke alle dutch ovens er velegnede til ovn eller komfur
Indbrænding kan være nødvendigt
Før du går ud og køber en hollandsk ovn, er der et par spørgsmål, du bør stille dig selv, som vil hjælpe med at udelukke nogle dutch ovens, så du kan finde frem til den bedste for dig. De vigtigste faktorer, når det gælder køb af støbejernsgryde er følgende:
Materiale
Overfladebehandling
Størrelse
Fødder
Form
Bærehåndtag med fordybning
Er du nysgerrig på ovenstående, skal du helt klart læse med. Vi kommer ind på alle kriterierne i detaljer, og forklarer alle de vigtige funktioner for dig i mindre detaljer.
En dutch oven er en tung støbejernsgryde og er udelukkende lavet af massivt støbejern. De vigtigste kvalitetstræk her er materialetykkelsen, porer og en lav densitet af støbefejl pr. cm².
Du kan nemt tjekke materialetykkelsen ved at tage låget af gryden og tage fat om yder- og indervæggen med én hånd. Her kan man allerede nogenlunde mærke, hvor tykke siderne og bunden i den hollandske ovn er. Vægten giver også en indikation af materialets styrke. En ordentlig dutch oven med en kapacitet på omkring 12 liter vejer i gennemsnit omkring 12 kg. Jo tungere, jo mere massiv!
Hele funktionen af en dutch oven er baseret på tykkelsen af materialet. Når kullet lægges på låget og/eller under gryden, varmes materialet op, så varmen fordeles jævnt over hele gryden. Den særligt jævne over- og undervarme er en af de vigtigste fordele ved at lave mad i en dutch oven.
På grund af sit materiale er en dutch oven, i modsætning til f.eks. en gryde i rustfrit stål, tilbøjelig til rustpletter.
Et af de vigtigste punkter ved dutch ovens er derfor vedligeholdelsen af støbejernsgryden. Gryden smøres indvendigt og udvendigt med en passende olie (rapsolie, kokosolie eller solsikkeolie) og brændes derefter i pejsen, på grillen eller i ovnen. Dette lukker støbejernets porer, så der ikke kan trænge mere fugt ind, og der kan derfor ikke udvikles rust. Jo oftere processen gentages, jo tykkere og bedre patina. Over tid udvikler hyppig brug automatisk en tyk patina, som beskytter gryden optimalt og samtidig opnår en god non-stick effekt.
Forskellige producenter tilbyder hver især en bred vifte af forskellige størrelser, når det gælder dutch ovens. Når du kigger på modelnavne for gryderne, antydes kapaciteten oftest.
Når du leder efter den perfekte størrelse for dig, bør du overveje, hvad du skal bruge din gryde til. Skal du f.eks. lave mad til større forsamlinger, bør du vælge en stor støbejernsgryde og er det blot til familien, kan du med fordel vælge en mindre af slagsen.
Der findes generelt to typer af støbejernsgryder: med fødder og uden fødder.
Det eneste, der betyder noget her, er anvendelsesområdet og den tilgængelige plads. En dutch oven i støbejern, er stort set velegnet til alle former for varmekilder. Det betyder, at den kan placeres direkte i pejsen, opvarmes på grillen, hænges over bål med et bålstativ, sættes over et bålfad eller bruges i ovnen. Fødderne er ikke en fordel alle steder, hvorfor du bør overveje, hvilken variant der passer bedst til dine personlige præferencer, inden du køber den.
Formen på den hollandske ovn er primært baseret på dine egne behov og krav. I lighed med de forskellige gryder i køkkenet derhjemme, er det også tilfældet med en dutch oven i grillkøkkenet.
Den runde dutch oven er det perfekte valg til at tilberede solide supper eller større mængder kød. Lige så anvendelig som gryder og stege i forskellige størrelser i køkkenet, er gryden ideel til en række forskellige retter i det udendørs køkken. Der er endda plads til brød i en dutch oven, og det kan blive bagt perfekt takket være den øverste varme.
De runde dutch ovens er uden tvivl de mest populære, hvorfor de næsten også fås i alle slags størrelser.
Med et bærehåndtag på din støbejernsgryde, har du mulighed for at transportere gryden rundt. I de fleste tilfælde er bærehåndtaget allerede solidt fastgjort til den hollandske ovn, og kan blot foldes ned til siden.
For at du får en kanon oplevelse med madlavning i naturen, bør du købe det rigtige og mest nødvendige tilbehør. Herunder får du et overblik af det vigtigste tilbehør til din dutch oven:
Lågløfter til støbejernslåg
Grillhandsker
Kogeske
Skraber til dutch oven
Det er forholdsvis vigtigt at have en lågløfter til din støbejernsgryde. Den gør, at du kan løfte og lægge låget på den varme gryde helt uden besvær. Derudover bør du naturligvis også have et par grillhandsker, så du har styr på sikkerheden.
Når du skal rengøre din dutch oven, bør du aldrig bruge opvaskemiddel eller andre rengøringsmidler. Rengøringsmidlerne ødelægger den følsomme patina, som hurtigt kan føre til rust og beskadige støbejernet.
For at undgå rust bør du kun rengøre din dutch oven med lunkent vand og en blød svamp. Hvis der er fastbrændte madrester, fyldes gryden op med vand og varmes herefter op. Dette vil løsne snavset.
Når det kommer til størrelsen på din dutch oven, spiller antallet af mennesker, du vil lave mad til en væsentlig rolle.
Laver du mad til 2 - 5 mennesker, anbefales en kapacitet på omkring 4 til 5 liter. Vil du lave mad til 8-10 eller flere mennesker, bør du have en dutch oven med en kapacitet på 9-10 liter eller endda mere.
En dutch oven koster fra omkring 250 kr. for de billigste, og de dyreste modeller kan ende op i over 2.000 kr.
Prisen på en dutch oven afhænger hovedsageligt af størrelse, kvalitet og mærket. Hvis du er ny inden for udstyr til udendørs madlavning, bør du sikre dig at produkterne har tilstrækkeligt med tilbehør. Komplette sæt med gryder i flere størrelser kan også være prisen værd, hvis du har det med at vil tilberede forskellige mængder.
Uanset om du ønsker at købe en dutch oven online eller i en fysisk butik, er der masser af muligheder. Der findes forskellige webshops, hvor de har et større udvalg af dutch oven, men også i byggemarkeder, finder gryderne.
En dutch oven kaldes også for en støbejernsgryde eller direkte oversat, "hollandsk oven".
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!