Pilgrimsleden Göta Älv er en pilgrimsrute, der strækker sig med hele 130 km og starter i Gøteborg samt slutter i Vänersborg. Her kommer du på en vandrerute, der byder på historie, unikke landskaber og banebrydende natur! Læs med her, og bliv klogere på Pilgrimsruten Göta Älv.
Noget af det jeg elsker ved denne rute er, at den starter i Gøteborg centrum, hvorfor du kan kombinere storbysferie med en vandretur på pilgrimsruten, Göta Älv - og er du til at vandre, hvad er der så ikke at elske?
Selvom du måske ikke er til storby, gør det alt andet end lige transporten til starten af ruten meget nemmere. Du kan nemlig på under 4 timer komme fra Københavns Hovedbanegård til Gøteborg Hovedbanegård, hvor du dernæst kan påbegynde din vandrerute.
Pilgrimsruten, Göta Älv, starter i det centrale Gøteborg i Masthugget, og strækker sig med sine 130 km helt op til Vänersborg, som ligger i nordøstlig retning af storbyen.
Du bestemmer selvfølgelig selv, om du vil gå hele ruten eller gå enkelte etaper. Hos Friluftsfreak.dk gik vi kun én etape fra Storås til Jennylund - det skulle være en af de smukkeste, hvis ikke den smukkeste etape, har vi hørt en fugl synge om (og det var fantastisk!).
Herunder kan du danne dig et overblik af de forskellige etaper og deres længder.
Vi tog toget mod Storås, hvor vi efter fandt vores vej ud til den første markering af ruten, og så var vi ellers i gang! Vi kom relativt hurtigt til et lille vandfald på ruten (Storåsfallet), som var meget hyggeligt at se og samtidig lå midt på ruten.
Når du kommer til Storåsfallet, det lille vand, begynder du at komme ind i en større skov, hvor det virkelig er dejligt, men solskin og varme, gjorde det selvfølgelig også udelukkende bedre. Derfor var det også rart, at jeg havde et par zip-off bukser på, så de hurtigt kunne lynes af til vandreshorts.
Efterfølgende når du til denne lille træbro, som du krydser og på den anden side er der stier og unikke landskaber samt opadgående terræn!
Markeringerne er meget tydelige på ruten, og er markeret med et rødt kors, som du kan se på billederne. Derudover er der også oftest en vandrende person på og eventuelt står der også "Pilgrimsleden". Så længe du kigger efter dette, ved du, at du er på rette vej!
For at gå en rute som Pilgrimsruten Göta Älv skal du være forberedt og være i fin fysisk form, da det er meget op- og nedadgående terræn. Jeg kan anbefale, at du anskaffer dig et par solide vandresko eller vandrestøvler, der kan holde til lidt af det hele - jeg gik selv i mine RevolutionRace vandresko, som klarede det super fint!
Selvfølgelig vandrerygsæk på!
Vi havde et kort over Pilgrimsruten Göta Älv (det kan hentes gratis på turistkontoret ved Kungsportsplatsen), hvilket gjorde vores vandring en del mindre besværligt. Kortet giver dig et indtryk af alle stierne, forskellige seværdigheder, etaperne og mere til.
Vi skulle på en detour, da vi skulle overnatte ved Björsjöås Vildmark, hvorfor vi skulle dreje til højre ad en vandresti mod stedet. Det var cirka ved slutningen af Surtesjön, men vi endte selvfølgelig med at gå lidt for langt, hvorfor vi måtte vende om og finde den rigtige sti igen.
Vi fandt endelige den rigtige rute mod Björsjöås Vildmark, som vi var meget lettede og glade for. Derudover skal det siges, at der ikke er særlig god forbindelse på telefonen derude, hvorfor vi i høj grad kiggede på vores kort over ruten.
Vi vandrede i meget let tøj, men pludselig - ud af det blå - begyndte det at regne ekstremt meget, men også lyne og tordne - og her stod vi altså midt ude i det fri - og manglede stadig, vil jeg tro, omkring 5-7 kilometer mod vores overnatningssted.
Jeg gik med min Osprey Talon 26L rygsæk - perfekt størrelse til turen!
Efter at have sprintet i 25-30 minutter gennem tonsvis af regn, der stod ned og larmede så meget, at vi ikke kunne tale sammen imens, kommer vi endelig frem til overnatningsstedet hos Björsjöås Vildmark!
Vi var både glade, lettede, men samtidig også lidt bange. Der var et lyn, som havde slået ned omkring 2-300 meter væk fra os (det regnede vi os hvert fald frem til), og det satte ekstra skub i benene for at nå frem hurtigst muligt.
Alt vores tøj, rygsække og mere til, er fuldstændig gennemblødte, men temperaturen er udemærket, hvorfor vi ikke tænker synderligt meget over det. Vi forsøger dog at skifte, men eftersom vi ikke havde fået regnslag med (dumt...), er alt andet også drivvådt. Det bliver ikke meget bedre!
Vildsvin og suppe til aftensmad
Hvis det var rigtigt, skulle vi selv have tilberedt maden, vildsvin, kartofler, ost og mere til, over bål, men fordi alt var komplet vådt, var det ikke en mulighed. De havde derfor være så venlige at tilberede det for os hos Björsjöås Vildmark, som var virkelig sødt - tak! Og så smagte det ekstremt godt.
Vi skulle overnatte i telt, hvilket bare var hyggeligt! Det var slået op helt for sig selv, så uanset hvor vi kiggede, så vi udelukkende grønt. Derudover var der alt, som vi behøvede; kaffe, trangia sæt og en god seng at ligge i.
Vi besluttede os for at lave en kop kaffe på Trangia sættet, inden vi skulle have LIDT søvn, for vi stod op kl. 04:30 for at møde solopgangen.
Det var virkelig et godt ophold, og teltet var dejligt at sove i. Om aftenen og natten kunne vi høre lyde fra alle dyrene, som bevægede sig omkring.
Du kan også sammenligne alle priser på opholdet hos Björsjås Vildmark med Trivago her!
Vi var tidligt oppe, så vi kunne spise morgenmad, drikke kaffe og bare nyde solopgangen - og det gjorde vi i høj grad! Derudover ville vi også gerne sikre os, at vi kunne nå til Jennylund i god tid, da vi havde en afgang fra Gøteborg Hovedbanegård mod København H.
Solen stod højt igen, og naturen var fantastisk! Det er ikke fordi, at regn og torden ødelægger noget, men det er trods alt bare lidt mere behageligt med sol..
Efter omkring 12 kilometer nåede vi frem til Jennylund, hvorfra vi hoppede på toget mod Gøteborg centrum. Vi var både trætte, udmattede og så var alt vores tøj og udstyr drivvådt, hvilket satte komforten lidt ned - men det ændrer ikke på, at det var en unik tur og det hele værd!
Har du mod på en vandreferie i Sverige, bør du helt klart prøve kræfter med Pilgrimsruten Göta Älv - og husk på, at den ikke ligger mere end 3.30 timer i tog fra København H!
Pilgrimsruten Göta Älv er delt op i 10 etaper, og har en samlet længde på 130 km.
Pilgrimsruten Göta Älv er opgivet til at tage ca. 40-47 timer i alt.
Der findes et kort over Pilgrimsruten Göta Älv med stier, etaper, m.m. Du kan hente det gratis hos turistkontoret ved Kungsportsplatsen - blot spørg ved skranken.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!