Friluftsfreak logo
Friluftsfreak

Marskstien

Denne artikel indeholder annoncer

Jeg har flere gange hørt om Marskstien, som skulle være en fantastisk vandrerute i Sønderjylland. Desværre er jeg aldrig kommet afsted på den, men det kan jeg fortælle, at jeg er nu - og med stor glæde! Læs om vores vandretur på Marskstien herunder og bliv klogere!

Indholdsfortegnelse

Vandretur på Marskstien – Unik oplevelse i den sønderjyske natur

Vi besluttede os for at udforske Marskstien, en af Danmarks mest naturskønne vandreruter, og vi blev ikke skuffede. Marskstien er særdeles godt markeret med skilte, hvor du ser en vandrende person med hvad der ligner, sort sol, i baggrunden. Disse skilte viser også ofte, hvor langt der er til næste pæl, så du hele tiden har et overblik over, hvor langt på ruten du er.

Hvor starter Marskstien?

Marskstien er en rundtur, hvorfor du i princippet selv kan vælge, hvor du vil starte. For os gav det god mening at starte i Højer, hvorfor vi startede vores eventyr ved Højer Kirke. Ved Højer Kirke er der en lille plads, hvor der er nogle forskellige skulpturer, Højer Pølser (god sønderysk slagter, hvor du også kan få pølse med brød - det gjorde vi..). Derudover er der andre små hyggelige butikker og gader, som du kan kigge lidt rundt i.

VI startede ved Højer Kirke
christian-thomsen-paa-marskstien
Afsted mod Emmerlev Klev

Fra Højer Kirke til Emmerlev Klev

Efter at have kigget rundt i Højer, satte vi kurs mod Emmerlev Klev. Ruten fører langs diget, og vi gik på gode grusstier hele vejen. Undervejs mødte vi både andre vandrere og cyklister, og oppe fra diget havde vi en fantastisk udsigt over det flade landskab, der strakte sig så langt øjet kunne se.

På ruten fra Højer til Emmerlev Klev finder du også to super fede shelters, som du kan overnatte i, hvor der ovenikøbet også er et toilethus lige ved siden af.

marskstien-shelter-03
To stk. shelters med bålplads, bænk og sidderpladser
marskstien-shelter-toilet-01
Toilet ved siden af shelterpladsen

Emmerlev Klev til Højer Sluse

Da vi nåede til Emmerlev, vendte ruten skarpt mod syd, og vi kunne nu se den tyske ø, Sylt, på højre hånd. Det var fascinerende at gå så tæt på grænsen til Tyskland og simpelthen bare det, at kunne kigge over på Tyskland, uden at vi kunne se hvordan der så ud, var ret sjovt.

Efter et stykke tid ankom vi til Højer Sluse, som strækker sig ud i Vidå. Slusen er imponerende bred og fungerer som et vigtigt element i områdets vandregulering. Vi tog os tid til at udforske området omkring slusen, hvor vi kunne mærke historiens vingesus og nyde den fredfyldte stemning.

emmerlev-klev-mod-hoejer-sluse

Skarpt sving ved Emmerlev Klev og så kurs mod Højer Sluse!

Jeg har selvfølgelig min vandreuniform på i form af min Osprey Talon rygsæk, let skjorte, vandreshorts, vandresokker, gode løbesko (ofte trækker jeg også i mine RevolutionRace vandtætte vandresko)

hoejer-sluse
Højer Sluse
vidaa-hoejer-sluse-01
Vidå - den er meget bred!

Overnatning på Marskstien

Besøg på Hohenwarte - Bondegårdsferie!

Vi fandt vej til Hohenwarte, et charmerende hotel, hvor du kan nyde en autentisk bondegårdsferie. Hotellet tilbyder unikke overnatningsmuligheder, såsom overnatning i glamping telte og shelters, hvor gæsterne kan bo tæt på dyrene.

Det var en særlig oplevelse at se de mange forskellige dyr, herunder uldsvin, hunde, geder, heste, æsler og vaskebjørne. Overnatning i sådanne omgivelser giver en autentisk naturoplevelse, som virkelig får dig til at føle dig som en del af marsklandskabet.

Du kan også sammenligne alle priser på opholdet hos Hohenwarte og booke din overnatning på Marskstien med Trivago her!

Vandring til grænsebyen, Rudbøl

Efter vores besøg fortsatte vi mod Rudbøl, hvor vi havde planlagt at overnatte. Ruten til Rudbøl var betagende og føltes meget afsondret, hvilket var præcis, hvad vi søgte.

I Rudbøl overnattede vi på Rudbøl Grænsekro og oplevede den unikke mulighed for at gå over grænsen til Tyskland. På blot fem minutter stod vi i et andet land og nød en Flensburg Pilsner, inden vi vendte tilbage til Danmark.

rudboel-graensekro
danmark-tyskland-graense-rudboel
tyskland-danmark-graense-rudboel
toender-bro-marskstien
På en bro inde i Tønder

Næste stop: Tønder!

Næste dag satte vi kursen mod Tønder. Vi nød en byvandring gennem de charmerende gågader og oplevede de smukke stier i byområdet, der bød på masser af natur, flotte broer og vandløb. Tønder er et fantastisk sted for dem, der ønsker at kombinere naturvandring med byoplevelser på Marskstien.

Gaderne i Tønder

Besøg hos Schackenborg Slot i Møgeltønder

Vores næste stop var Møgeltønder, hvor vi passerede Schackenborg Slot. Vi tog os tid til en pause og nød en is i cafeen ved slottet. Møgeltønder var den sidste større by på vores rute, og det var en dejlig afslutning på vores tur.

christian-thomsen-moegeltoender-schackenborg-slot-02
Schackenborg Slot!
christian-thomsen-moegeltoender-schackenborg-slot

Marskstien slutter: Tilbage til Højer

Efter at have nydt Møgeltønder, gik turen tilbage til Højer, hvor vores vandreeventyr på Marskstien begyndte. Hele ruten var en sand fornøjelse og bød på en perfekt blanding af naturskønne landskaber, historiske steder og hyggelige byer.

Hvis du planlægger en vandretur på Marskstien, kan jeg varmt anbefale ruten! Det er en af de mere spændende vandreruter i Danmark, og der er både rig mulighed for at overnatte undervejs, enten i shelters, telte eller på hoteller, som der ligger en del af rundt omkring.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål og svar om Marskstien

Friluftsekspert

Christian Thomsen

Christian har en funktion som surf-, friluftsekspert og journalist hos Friluftsfreak. Hans interesse for friluftsliv og vandreture kom under COVID-19 pandemien, hvor han for alvor fik øjnene op for, hvor meget naturen kan give. Christian tager årligt på vandreruter i Danmark og udland, overnatter, laver mad og nyder den friske luft. Han er også vores person, når det testes friluftsudstyr og - tøj.

Derudover har han også en stor interesse i surfing, som kom i en tidlig alder, efter han blev introduceret til windsurfing af sin far. Interesseren er siden da vokset stødt, og omhandler nu flere grene inden for surfing.
Hvad synes du om indlægget?
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Friluftsfreak
    På Friluftsfreak laver vi anmeldelser af vandreture, -ferier og friluftsaktiviter. Vi tester løbende også friluftstøj og -udstyr.
    © 2024 Friluftsfreak
    friluftsfreak-logo

    Hold dig opdateret!

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag mails når vi har testet nyt udstyr!